Mange begår almindelig fejl: Gør aldrig dette når du skal koge ris

18/9/22 12:15

Henrik Rothenbücher

Foto: Shutterstock
Det er en helt almindelig fejl, som mange begår - men faktisk bør du gøre noget helt andet.

Ris er noget som ofte er på menuen i de danske hjem. 

De fleste skyller også deres ris, inden den skal skylles.

Det er et alment kendt råd, som er kommet til af flere grunde. Blandt andet bør man skylle sine ris fordi det fjerner det overskydende stivelse og dermed sørger for, at risene ikke klistrer sig sammen efterfølgende, derudover så bør man vaske risene for at fjerne overskydende arsen.

Arsen er et giftigt grundstof der hører til halvmetallerne og findes udbredt i naturen, i en lang række kemiske forbindelser og mineraler.

Det skriver blandt andet Samvirke.dk.

Man bør derfor altid skylle risene inden kogning og eventuelt lade dem stå i blød natten over, således at mest muligt arsen bliver vasket ud.

Desuden mindsker man risikoen for kræft af at spise ris, ved at skylle mest muligt arsen ud. 

For de fleste virker det helt naturligt, at smide vandet der er brugt til rengøring af risene ud i vasken - det er en helt almindelig fejl, men faktisk viser det sig at du bør gøre noget helt andet.

Sådan lyder rådet fra sundhedsblogger Sabrina Wang, der har lært et smart husmortrick i Kina. Det skriver Apartment Therapy .

Man bør ikke smide vandet ud i vasken. Foto: Shutterstock

Man bør ikke smide vandet ud i vasken. Foto: Shutterstock

"Ris er så almindeligt der (i Kina, red.), så i stedet for at spilde det vand, vi bruger til at skylle risen med, gemmer vi det, forklarer hun.

Årsagen til, at man gemmer vandet er - for de fleste - sikkert temmelig overraskende. Det viser sig nemlig, at det er et glimrende rengøringsmiddel.

Derfor er det et genialt rengøringsmiddel 

Grunden til, at vandet er et effektivt middel mod snavs og indgroede madrester, er risens store indhold af stivelse. Det gør nemlig vandet "surt" igen.

Derfor skulle man angiveligt kunne bruge det til alt fra opvask til rengøring af snavsede overflader, køkkenudstyr og redskaber.

Derfor bør man ifølge sundhedsbloggeren i stedet komme vandet i en lufttæt beholder og sætte det i køleskabet, hvor det kan holde sig i en uge.

Dog er der lige et par ting, som man bør være opmærksom på i den forbindelse. Du bør eksempelvis ikke bruge vandet til rengøring af overflader der er farvet med fedt,  ligesom du kun bør bruge vand som du har skyllet hvide ris med. 

"Undgå basmatiris og brun ris, da disse rissorter ikke indeholder så meget stivelse. Det er det, der gør risvand til et så godt rengøringsmiddel," uddyber Sabrina Wang til Apartment Therapy.

Restvand af ris har også flere andre smarte funktioner. Blandt andet kan det være effektivt at få blomster til at vokse og blomstre.

Med andre ord – skyl gerne din ris, men gem vandet, da det er effektivt til en masse smarte husmortricks.