Genialt: Derfor skal du altid lægge et løg i fryseren

Foto: Shutterstock

Det lyder mærkeligt - men det kan gøre det hele meget lettere.

De fleste kender sikkert situationen. Aftensmaden skal laves og menuen står på noget, hvor der indgår hakkede løg. Selvom mange sikkert synes at det er hyggeligt at lave mad, så er det ikke altid, at det er særlig sjovt at hakke løg. Ofte pibler tårerne frem og det svider kraftigt i øjnene. Så kunne det ikke være dejligt, hvis man kan undgå dette?

Man kan naturligvis tage et par svømmebriller på - men det kan jo også blive en kende besværligt, så derfor kommer der her et par andre tricks.

Årsagen til, at tårerne løber når man hakker løg, er fordi løgene frigører et bestemt enzym, som kaldes allinaser.

Læs også

Kæmpe hit: Nemme nybagte boller med Nutella-fyld

Når man hakker løg, er det ikke usædvanligt, at tårerne løber ned ad kinderne. Når man piller eller skærer i et løg, frigives der nemlig bestemte enzymer i løget, såkaldte allinaser. Disse allinaser reagerer med svovlholdige aminosyrer i løget og danner stoffet syn-propanethial-S-oxid. Og det er denne kemiske substans, der fremkalder tårerne i øjet. Det skriver Illustreret Videnskab.

Tre gode tips

Når det stof kommer i kontakt med øjets hornhinde, så sendes der elektrokemiske signaler til hjernen, der fører til, at tårekanalerne får besked om at gå i gang med at producere tårer - så det er derfor en ganske naturlig reaktion.

Men der er faktisk hjælp at hente, så man kan undgå dette. Det skriver Newsner.

En af de vigtigste ting, når man skærer løg, er når at bruge en rigtig skarp kniv - det kræver selvfølgelig, at man er ekstra forsigtig undervejs. 

Her er et par fif til, hvordan du kan slippe for tårer og svidende øjne:

1. Citron på skærebrættet

Hvis du gnider skærebrættet med citron, skulle risikoen for at du begynder at græde blive mindre. Desuden slipper du for et skærebræt, som lugter af løg.

2. Tænd for emhætten

Emhætten kan gøre underværker for meget – og også når du hakker løg.

3. Frys løget inden du hakker

Et trick, som skulle fungere rigtig godt, er underligt nok at lægge løget i fryseren. Nogle timer inden du skal hakke det, skal du lægge det i fryseren, hvilket skulle forhindre, at tårerne kommer frem, og du derfor slipper for svidende og løbende øjne.

Du kan eventuelt også prøve dette trick, som Gordon Ramsey bruger:

Læs også

Du har hakket løg forkert hele dit liv: Sådan undgår du at øjnene løber

 

 

 

 

Læs også