Dør i hænderne på dyrlægen - Men det kunne være undgået

10/06/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Dyrenes Beskyttelse
En biolog kalder det en ulykkelig sag

Mest læste i dag

En aftengåtur i lokalområdet ændrede sig drastisk for Lene Bjørnstjerne, da hun forleden var ude at gå en tur ved Skødstrup Søndersø ved Aarhus. Lene Bjørnstjerne så nemlig pludselig et lille dyr i det fjerne, og hun kunne hurtigt afkode, at det drejede sig om en abe.

På trods af opkald til bla. Randers Regnskov og opslag på sociale medier, var der tilsyneladende ingen, der manglede den lille abe. Men to dage senere blev den fundet i en garage ikke langt fra Lene Bjørnstjernes gåtur. Det fortæller Dyrenes Beskyttelse torsdag i en pressemeddelelse.

Gik i chok

Den lille abe, der er en såkaldt rødhåndet tamarin, blev straks kørt til dyrlægen, så han kunne tilse og hjælpe med at redde abens liv.

Men tiden var imod dyrlægen, der ifølge TV2 konstaterede, at aben ”voldsomt underafkølet og meget kraftigt underernæret”, siger dyrlægen Thomas Binger Jensen til TV2. Han tilføjer desuden, at aben på det nærmeste er i koma og ikke reagerer på sine omgivelser.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Dyrlægen og hans team arbejder forgæves på at redde aben. De forsøger at varme den op og giver den væske, og et kort øjeblik ser det ud til, at redningen er lykkedes. Men aben går ifølge dyrlægen herefter i chok og dør mellem hænderne på dem. En ulykkelig sag, mener biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang:

"Dette lader desværre til formentlig at dreje sig om en abe, der er blevet sat ud. Eksotiske dyr har ofte meget specifikke krav for at kunne trives i fangenskab. Derfor kræver det, at man sætter sig meget grundigt ind i deres behov, inden man anskaffer sig dem," siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang, i pressemeddelelsen.

Handlen med eksotiske kæledyr er udbredt over hele verden, også i Europa. I perioden fra 2004-2014 importerede EU-medlemslande 20,788,747 reptiler alene. 

I dag reguleres handlen med eksotiske kæledyr via en såkaldt negativliste, hvor de dyr, man ikke må holde som privatperson er registreret.

"Den nuværende regulering med negativlisten skaber gråzoner, hvor man som udgangspunkt har ret til at holde alle dyr, der ikke står på negativlisten. Vi foreslår derfor, at man indfører en positivliste med de arter, man godt må holde som privatperson. Alle de arter, der ikke står på positivlisten, må man altså ikke holde", siger Anne Sofie Meilvang.

Der skal dog være undtagelser fra positivlisten, nemlig for de meget specialiserede hobby- og kæledyrsejere, mener Anne Sofie Meilvang:

"Der findes heldigvis mange seriøse, ambitiøse og meget vidende hobby- og kæledyrsejere med en høj grad af specialiseret viden om netop deres hobby- og kæledyr. Disse ejere med viden om alt fra foder, anlæg, adfærd og dyrets temperaturbehov skal kunne ansøge om dispensation fra positivlisten".

 

Anbefalet til dig