Ekspert siger: Sådan ved du at din ven er giftig for dig og hvordan du i så fald distancerer dig

23/6/22 14:14

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Har du en ven du fornemmer er giftig over for dig? Så er en ekspert i forhold, kommet med de røde flag du skal være opmærksom på og tips til hvordan du distancerer dig fra en sådan ven.

Det kan være svært at få øje på, hvis en af dine nærmeste venner ikke er så god en ven, som de siger de er, men der er dog nogle røde flag, du skal være opmærksom på.

Nogle af de røde flag, er måske mere oplagte end andre, men ignorer ikke de små ting - hvis de konstant kopierer dig og altid bringer stemningen ned, kan det være et tegn på, at du har brug for en pause fra venskabet. 

Pippa Murphy der er ekspert i forhold, har ifølge The Sun, kommet med hendes top otte røde flag, der indikerer, at dit venskab er giftigt. 

1: Venskabet føles ensidigt 

Hvis du føler, at du lægger en meget større indsats end din ven, er det meget sandsynligt, at du har fået dig selv ind i et giftigt venskab.

Pippa sagde: 

“Det kan være drænende konstant at føle, at du giver og aldrig modtager, især i et venskab.”

“Så hvis du bemærker, at du er den eneste, der rækker ud eller forsøger at planlægge ting, kan du være i en giftig relation.”

“Selvom det er vigtigt, at tjekke med din ven, at de ikke går igennem en personlig kamp, før du kommer til denne erkendelse, er det stadig vigtigt at være åben og ærlig omkring, hvordan venskabet får dig til at føle.”

Hvis det begynder at påvirke dig for meget, råder hun til, at man tager et skridt tilbage fra det venskab.

2: De nedgør dig

Mens latter og vittigheder er vigtige i et venskab, er det ikke okay, hvis din ven altid joker på din bekostning. 

Pippa tilføjede: 

“Hvis du har et venskab fuld af drillerier, men ofte føler dig nedgjort af det, de siger, så vær opmærksom på den følelse. En ven bør aldrig få dig til at føle dig lille eller ydmyget.”

“Hvis du oplever, at de ofte griner af dig og ikke med dig, er det bestemt værd, at have en samtale om, hvordan du har det.” 

Hvis du så bliver mødt af kommentarerne “du er for følsom” eller “det er bare en joke”, så er dette et stort rødt flag og kan være en indikator for misbrug. 

En ven, skal være en stor støtte i dit liv, der kun høfligt er efter dig, når du er forkert på den og ikke en der får dig til at føle dig nedgjort.

3: De er konstant negative

Mens vi alle kan have dage hvor vi er nede, så er der ikke noget ved, at have en ven i dit liv, der altid er negativ og som konstant sætter en dæmper på tingene.

Pippa fortsatte: 

“At blive brugt som en persons terapeut kan blive meget intenst, meget hurtigt.”

“Selvom det er vigtigt, at være der for dine venner, når de går igennem en hård tid, skal du føle dig sikker på, at de ville gøre det samme for dig, ellers er der en klar ubalance i forholdet.” 

“Mens alle kan have brug for at puste ud til vennerne, når tingene bliver lidt for meget, så skal du trække dig, hvis du konstant drænes af deres negativitet efter et socialt møde, for det er meget usundt.” 

4: De kopierer dig 

Mange af os bliver inspireret af hinanden, men hvis din ven kopierer meget af det du laver, kan dette betragtes som et rødt flag. 

Pippa forklarer, at det godt kan lyde lidt fjollet, men at det er et tegn på usikkerhed, hvis de kopierer dig og det kan ende med at føles kvælende. 

5: De er ikke til at stole på

Kan du stole på din ven? Tillid er enormt vigtigt i et venskab, så hvis du ikke kan stole på din ven, hvor god en ven er de så? 

Pippa sagde: 

“Tillid er nøglen til enhver form for relation, så naturligvis bør en god ven være der for at støtte dig gennem både det gode og det dårlige.”

“Hvis der sker noget dårligt i dit liv, og du ikke føler, at du kan betro dig til din ven, af frygt for, at det kommer ud, er dette et stort rødt flag.”

6: De tager ikke ansvar for deres fejl

Det er vigtigt, at vi tager ansvar for de ting vi gør, og hvis du har en ven, der aldrig kan tage ansvar for egne fejl, så tag det som et rødt flag. 

Hvis du nogensinde har været nødt til, at tvinge en undskyldning ud af nogen, mangler de måske selvbevidsthed og empati, hvilket igen er to giftige træk.

Hvis dette problem er tilbagevendende, skal du muligvis genoverveje venskabet, da det kan tære meget på din mentale sundhed, altid at skulle forsvare dig selv eller undskylde for situationer, hvor du er den der er blevet forurettet. 

7: De sladrer konstant om andre

Mens mange venskaber kan være et udløb for sladder, er konstant sladder aldrig et godt tegn. 

Pippa fremhævede: 

“Selvom en lille smule sladder kan forventes, bør det aldrig være det vigtigste fundament for et venskab.”

Så hvis du oplever, at alle jeres samtaler drejer sig om, at sladre om andre mennesker, er det bestemt værd, at distancere dig fra personen.

Når alt kommer til alt, hvis din ven konstant taler bag om ryggen på folk, gør de det højst sandsynligt også mod dig.

8: Dine venner og familie kan ikke lide dem 

Vi ønsker alle, at vores kære skal have et tæt forhold til vores venner, men hvis dine forældre, søskende eller partner ser røde flag, har de sandsynligvis ret.

Pippa sagde: 

“Hvis de mennesker, du stoler på i dit liv, ikke kan lide denne person, er det også en indikation på, at det er en giftig person.” 

“Selvom dette måske ikke altid er tilfældet, er det bestemt værd, at spørge dine venner og familiemedlemmer, hvad de synes om dem, hvis du føler, at dit venskab er giftigt, men ikke er helt sikker.”

“De kan hjælpe dig med, at få øje på tegn, som du selv har overset.”

Sådan distancerer du dig fra giftige venner

Hvis du efter, at have læst dette, har fornemmet, at en af dine venner kan være giftig, deler Pippa sine bedste tip til, at distancere dig fra et giftigt venskab.

Pippa fremhævede vigtigheden af ærlighed, når det kommer til, at lukke døren for et venskab.

Hun foreslår, at arrangere et møde med den pågældende ven, på et offentligt sted og at være ærlig om, hvorfor man ikke ønsker at fortsætte venskabet. 

Hvis tanken om, at gøre dette, får dig til at føle dig meget utilpas, kan du i stedet, langsomt udfase venskabet. 

Dette kan du gøre ved langsomt, at skære ned på antallet af gange du ser dem og antallet af opkald og beskeder.

Hun forklarer: 

“Dette vil ikke blot gøre processen lettere, men der kan endda være en chance for, at venskabets giftighed begynder at falme, og du får dit gamle mere positive venskab tilbage.”

Endelig er det vigtigt, at huske din egne grænser. 

Pippa konkluderede, at du aldrig bør føle dig skyldig over at træffe en beslutning, der gavner dig.