Næsten 5 millioner danskere modtager besked i e-Boks: Skal træffe stor beslutning

Nyheder
Foto: Privat
Foto: Privat
En stor beslutning skal træffes.

Lige nu læser andre også

Digital post er for mange danskere blevet en integreret del af dagligdagen, og især e-Boks er blevet populær.

Her modtager borgerne alt fra lønsedler til skattebeskeder, hvorfor den er en vigtig del af kommunikationen mellem offentlige og private aktører.

Nu kan omtrent 5 millioner danskere se frem til at modtage en besked, som fortæller dem, at der er nye regler på vej inden for organdonation.

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Skal aktivt fravælges

Danskerne står over for en vigtig beslutning om organdonation, når Indenrigs- og Sundhedsministeriet fra tirsdag sender påmindelser ud via digital post og almindelige postkasser.

Formålet er at gøre befolkningen klar til den nye samtykkemodel, som efter planen træder i kraft 1. juni 2025.

Den nye model betyder, at alle over 18 år automatisk bliver registreret som organdonorer, medmindre de aktivt fravælger det.

Beslutningen er dog ikke bindende, og man kan til enhver tid ændre sit valg ved at registrere det på sundhed.dk.

"Det er naturligvis helt op til den enkelte, om man ønsker at donere et, flere eller ingen af sine organer, hvis man for eksempel kommer ud for en ulykke, og ens liv ikke står til at redde," skriver Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

I dag kræver organdonation, at man aktivt tilmelder sig registret, hvilket kun 28 procent af befolkningen har gjort ifølge ministeriet.

Regeringen håber, at den nye model vil få flere til at tage stilling.

Et skridt mod flere liv reddet

Formålet med den nye samtykkemodel er at sikre flere organdonationer og dermed redde flere liv.

Den automatiske registrering forventes at skabe større opmærksomhed og gøre beslutningsprocessen lettere. Alligevel understreger ministeren vigtigheden af personlig frihed i valget:

"Men jeg håber, at flere danskere vil tage stilling til organdonation. Og at flere vil tage snakken med deres nærmeste og give deres holdning til kende," lyder meldingen.

Den kommende ændring er en del af en bred politisk aftale indgået mellem regeringen og partier som SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.

Selvom lovforslaget endnu ikke er vedtaget, forventes det at blive en realitet inden jul.

Anbefalet til dig