Par købte statue på auktion: Nu kan den gøre dem til mangemillionærer

19/3/22 11:05

Nicolai Busekist

Foto: Christie's
Et har opdaget, at en statue, de købte på en auktion til deres have, faktisk kan være op mod 71 millioner kroner værd.

Det har nemlig vist sig at være en statue, der i sin tid blev lavet af den italienske billedhugger Antonio Canova. Statuen forestiller Maria Magdalene tilbagelænet i sorg.

Statuen er kendt som Maddalena Giacente - eller Recumbent Magdalene på engelsk - og blev oprindeligt bestilt af den tidligere britiske premierminister Lord Liverpool.

Desværre forsvandt statuen senere, men nu ser den ud til at være dukket op igen. Statuen blev sidst set og identificeret i 2002, hvor den blev solgt på en auktion for blot 46.100 kroner.

Det kan vise sig at blive en stor gevinst for køberne, da den forventes at indbringe mellem 44 og 71 millioner kroner, når den igen skal på auktion.

Foto: Christie's

Foto: Christie's

"Det er et mirakel, at Antonio Canovas enestående, for længst forsvundne mesterværk, er blevet fundet 200 år efter dets færdiggørelse," sagde Dr. Mario Guderzo, der er ekspert i Canova og tidligere direktør for et museum for kunstneren, til The Guardian.

"Dette værk er blevet søgt efter af arkæologer i årtier, så opdagelsen er af fundamental betydning for indsamlingshistorien og kunsthistorien."

Statuen bliver solgt på en auktion hos Christie's til sommer. Sælgeren er ikke navngivet, men det siges at være et par, der købte den, fordi de mente, den ville pynte i deres have.

Hvis salget går, som man forventer, at det vil gøre, skal det britiske par ikke længere bekymre sig om at finde penge til pynt til haven.

Oprindeligt blev statuen bestilt af Lord Liverpool i 1819, som - da han var en del af den britiske regering - var ansvarlig for grundlæggelsen af National Gallery i London.

Foto: Christie's

Foto: Christie's

Da han døde i 1828, gik både statuen, hans titler samt formue i arv til hans bror, Charles. Dette er anden gang, at statuen sælges af Christie's, da de også stod for salget af den i 1852 - altså for præcis 170 år siden.

Statuen menes at være forsvundet, efter den overgik til en tæppeproducent ved navn Sir Herbert Smith.

Den forblev forsvundet frem til 2002, hvor de nuværende ejere indså, at den måske var mere værd, end de havde betalt for den. Derfor kontaktede de en ekspert på området, der kunne bekræfte, at det var Antonio Canovas Maddalena Giacente.

"Jeg udstillede en anden udgave af Magdalene, der lå på jorden og næsten besvimede af den overdrevne smerte af hendes anger. Et emne, som jeg holder meget af, og som har tjent mig meget af overbærenhed og meget smigrende ros," skrev Canova om sit værk i 1819.