Tricket alle bør kende: Derfor skal du vende æggene om

Foto: Shutterstock

Med ét simpelt trick, kan du forlænge holdbarheden på æg markant.

Æg finder man ofte i de fleste danskeres køleskab. Heldigvis kan man købe æggebakker i flere størrelser, så man ofte ikke køber flere æg end nødvendigt - men de fleste har sikkert alligevel oplevet at må smide æg ud fra tid til anden.

For pludselig har æggene overskredet 'bedst før' datoen og så ryger æggene i skraldespanden. Men med en yderst simpel metode, kan man faktisk forlænge æggenes holdbarhed til næsten det dobbelte. 

Det forklarer brancheorganisationen Svenska Ägg.

Æg kan nemlig sagtens holde sig friske længe efter 'bedst før'-datoen.

Læs også

Genialt trick deles igen og igen: “Hvorfor har jeg aldrig tænkt på det?”

'Bedst før'-datoen på æggene følger EU-reglerne og gælder 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden. Men som nævnt ovenfor er der en metode, der kan få dem til at vare betydeligt længere end det. Faktisk mere end dobbelt så længe, nemlig helt op til to måneder.

Det eneste man skal gøre for at forlænge holdbarheden er at sikre sig, at æggene vender rigtigt i æggebakken. Det lyder måske tosset - men det har faktisk stor indflydelse på æggenes holdbarhed. 

Vend æggene om

"Æg opbevaret i køleskabet med den spidse side nedad, holder sig frisk i mindst 2 måneder," skriver Svenska Ägg på deres hjemmeside.

Det er derfor muligt at spise æg længe efter, at de er blevet “gamle” ifølge datoen – hvis du bare vender dem med spidsen nedad og opbevarer dem i køleskabet. Vi gætter på, at dette trick også kan bruges på danske æg. 

Årsagen til at det forlænger æggenes holdbarhed er enkel. Ægget har nemlig en luftblære, som altid sidder i den 'runde' ende. Men æggene vender altid med spidsen op og den runde ende ned i æggebakkerne. I stedet skal man vende æggene om, så de 'vender på hovedet'.

Læs også

Smart trick: Derfor har du altid brugt dit skærebræt forkert

Hvis den runde ende vendes opad og den spidse ende nedad, forhindrer luftblæren blommen i at komme i kontakt med skallen, når ægget bliver ældre – hvilket igen får æggene til at holde længere.

Så nemt kan det gøres.