Hvilken investeringsstrategi bruger du – aktiv eller passiv?

16/10/21 12:45

Valdemar Lind

Foto: Shutterstock
Annoncør betalt indhold Hvis du hører til den stadigt voksende gruppe af danskere, der har grebet fat i aktier som investeringsmulighed, har du formentligt tænkt nærmere over hvilken investeringsstrategi, du vil gøre brug af. Eller hvad? En investeringsstrategi hjælper dig blandt andet med at udvælge de rette aktier samt optimere din portefølje ift. dine ønsker, og følger du ikke en investeringsstrategi, kan det derfor sammenlignes med at famle rundt på aktiemarkedet med bind for øjnene. Har du ikke allerede besluttet dig for hvilken investeringsstrategi, du ønsker at gøre brug af, kan du derfor hente inspiration til en hhv. passiv og aktiv investeringsstrategi i denne artikel. Aktiv eller passiv? Når du skal investere i aktier, kan du passende starte med at beslutte dig for, om du ønsker at følge en aktiv eller passiv strategi. Forskellen ved disse to er, at du med en aktiv strategi selv udvælger aktierne og sammensætter din portefølje, mens du med en passiv strategi i princippet lader andre om at gøre det. Det kan du f.eks. gøre ved at kopiere andre investorers porteføljer, eller investere i indeksfonde og ETF’er. Kender du ikke allerede til ETF’er, så lær mere her. En passiv investeringsstrategi anvendes ofte af investorer, der af den ene eller anden årsag ikke er interesseret i at udvælge aktierne selv. Det kan f.eks. være, at du ganske enkelt ikke har tid til det, eller at du er kommet til den konklusion, at du ikke på egen hånd er i stand til at slå markedet. Den aktive investeringsstrategi Vælger du en aktiv investeringsstrategi, står du omvendt selv for at udvælge dine aktier. Det giver alt andet lige en større grad af frihed, men friheden kommer også med en form for ekstra ansvar, da du nu er overladt til dig selv, når det kommer til udvælgelsen af aktier og sammensætningen af din portefølje. Vælger du en aktiv investeringsstrategi, bør det også nævnes, at der findes mange underliggende strategier til denne gren – det kan f.eks. være du investerer med fokus på value, eller at dine investeringer sker på baggrund af teknisk analyse. Der findes mange forskellige undergrene til aktiv aktieinvestering, men fælles for dem alle er altså, at du selv står for udvælgelsen. Den aktive investeringsstrategi vælges ofte enten af investorer, der har en idé om, at de er i stand til at slå markedet, eller alternativt investorer, der synes at aktieinvestering er meget spændende, og derfor ønsker at prøve kræfter med det selv.

Annoncør betalt indhold

Hvis du hører til den stadigt voksende gruppe af danskere, der har grebet fat i aktier som investeringsmulighed, har du formentligt tænkt nærmere over hvilken investeringsstrategi, du vil gøre brug af. Eller hvad? En investeringsstrategi hjælper dig blandt andet med at udvælge de rette aktier samt optimere din portefølje ift. dine ønsker, og følger du ikke en investeringsstrategi, kan det derfor sammenlignes med at famle rundt på aktiemarkedet med bind for øjnene.

Har du ikke allerede besluttet dig for hvilken investeringsstrategi, du ønsker at gøre brug af, kan du derfor hente inspiration til en hhv. passiv og aktiv investeringsstrategi i denne artikel.

Aktiv eller passiv?

Når du skal investere i aktier, kan du passende starte med at beslutte dig for, om du ønsker at følge en aktiv eller passiv strategi. Forskellen ved disse to er, at du med en aktiv strategi selv udvælger aktierne og sammensætter din portefølje, mens du med en passiv strategi i princippet lader andre om at gøre det. Det kan du f.eks. gøre ved at kopiere andre investorers porteføljer, eller investere i indeksfonde og ETF’er. Kender du ikke allerede til ETF’er, så lær mere her.

En passiv investeringsstrategi anvendes ofte af investorer, der af den ene eller anden årsag ikke er interesseret i at udvælge aktierne selv. Det kan f.eks. være, at du ganske enkelt ikke har tid til det, eller at du er kommet til den konklusion, at du ikke på egen hånd er i stand til at slå markedet.

Den aktive investeringsstrategi

Vælger du en aktiv investeringsstrategi, står du omvendt selv for at udvælge dine aktier. Det giver alt andet lige en større grad af frihed, men friheden kommer også med en form for ekstra ansvar, da du nu er overladt til dig selv, når det kommer til udvælgelsen af aktier og sammensætningen af din portefølje.

Vælger du en aktiv investeringsstrategi, bør det også nævnes, at der findes mange underliggende strategier til denne gren – det kan f.eks. være du investerer med fokus på value, eller at dine investeringer sker på baggrund af teknisk analyse. Der findes mange forskellige undergrene til aktiv aktieinvestering, men fælles for dem alle er altså, at du selv står for udvælgelsen.

Den aktive investeringsstrategi vælges ofte enten af investorer, der har en idé om, at de er i stand til at slå markedet, eller alternativt investorer, der synes at aktieinvestering er meget spændende, og derfor ønsker at prøve kræfter med det selv.