18-årig mand sigtet for drabet på 13-årig pige: Så hurtigt kan han være ude af fængsel igen

Foto. Presse-fotos.dk
At gerningsmanden kun var 17 da drabet fandt sted, kan komme ham til gode i retten.

Mest læste i dag

Nordjylland er rystet efter det brutale mord på en 13-årig pige i Hjallerup - en sag der trækker dybe spor af tragedie og retslige dilemmaer i kølvandet på sig.

Den anholdte, blot en dag under myndighedsalderen ved gerningstidspunktet, står nu over for anklager, der omfatter voldtægt efterfulgt af drab, udført med en mursten.

Selvom han nægter drab, har han erkendt vold med døden til følge.

Alderen kommer ham til gode

Den unge gerningsmand, som netop har fejret sin 18-års fødselsdag, finder sig i en særegen juridisk position.

Da han var 17 år og 364 dage gammel ved forbrydelsens udførelse, kan hans unge alder vise sig at være en afgørende faktor i strafudmålingen.

"Ved udmåling af straffen skal det indgå som en formildende omstændighed, at gerningspersonen var under 18 år, da gerningen blev udført," forklarer Jørn Vestergaard, strafferetsekspert og professor emeritus ved Københavns Universitet, til B.T.

Strafferammen for forbrydelser begået af unge under 18 år adskiller sig markant fra de voksnes. I sager om forsætligt manddrab kan en ung gerningsmand se frem til omtrent otte års fængsel, afhængigt af omstændighederne, en betydelig mildere dom end den typiske straf for voksne.

Dertil kommer muligheden for prøveløsladelse efter to tredjedele af straffen, hvilket potentielt kan sætte gerningsmanden fri efter fem år.

Et blevet set før

Den aktuelle situation sammenlignes med tidligere sager, heriblandt det såkaldte stadiondrab fra Aalborg i 2008, hvor en 15-årig blev dømt for at have slået en 48-årig mand ihjel.

"Her blev straffen fastsat til syv års fængsel," bemærker Vestergaard.

Den tragiske hændelse i Hjallerup har ikke blot efterladt et samfund i sorg, men også rejst spørgsmål om, hvordan retssystemet håndterer unge lovovertrædere. Med mulighed for en dom på op til ti år for de mest alvorlige tilfælde af ungdomsforbrydelser, står samfundet over for en kompleks debat om retfærdighed, straf og muligheden for forandring.

Anbefalet til dig