1. Januar stiger elprisen: Sådan kommer du uden om de nye omkostninger

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Landets netselskaber overgår snart til en ny ordning. Her er måden du kommer uden om prisstigningerne.

Mest læste i dag

Fra 1. januar 2024 vil størstedelen af landets netselskaber have overgået til en ny ordning – Tarifmodel 3.0. Det betyder, at strømmen bliver dyrere i spidsbelastede perioder. Intelligent energistyring kan være svaret, der får dig uden om prisstigningerne.

Samfundet bliver i øjeblikket elektrificeret i en sådan grad, at infrastrukturen – altså elkabler, anlæg m.m. – ikke kan følge med. Det skyldes blandt andet den store stigning i antallet af varmepumper og elbilladere.

En løsning er at udbygge infrastrukturen. Men det er dyrt og kan skabe massive gener for forbrugerne at udskifte og udvide kablerne.

Det skriver VIASOL A/S i en pressemeddelelse.

Derfor valgte Forsyningstilsynet tilbage i 2022 at kigge på en anden mulig løsning – at motivere forbrugerne til at sprede elforbruget mere jævnt ud over døgnets 24 timer. 

Og det er blevet gjort gennem Tarifmodel 3.0, der gør elforbruget betydeligt dyrere i døgnets mest spidsbelastede perioder, men billigere i stille perioder. Der er 3 perioder: 

Lavlast (kl. 0-6): 0,1224 kr./kWh

Højlast (kl. 6-17): 0,3670 kr./kWh

Spidslast (kl. 17-21): 1,1010 kr./kWh

Højlast (kl. 21-24): 0,3670 kr./kWh

På den måde skabes der incitament for forbrugeren til at placere dele af deres elforbrug uden for spidslast- og højlast-perioderne. 

Fra 1. januar 2024 er 2,8 mio. forbrugere omfattet af den nye model

Tarifmodel 3.0 blev rullet ud i begyndelsen af 2023, hvor de første netselskaber tog modellen i brug. Fra begyndelsen af næste år vil hovedparten af landets 37 netselskaber anvende den nye model.

Et eksempel på et netselskab, der har taget Tarifmodel 3.0 i brug, er vestjyske RAH Net A/S, som effektuerede ændringen pr. 1. august 2023. I tabellen nedenunder kan du se de konkrete prisforskelle, som RAH Net opererer med i vinterhalvåret med start 1. november. 

Kigger vi på forskellen mellem lavlast og spidslast, svarer det faktisk til, at perioden med spidslast er 800% dyrere end lavlast. 

Intelligent energistyring kan spare dig for mange ekstra omkostninger

En måde at omgå de dyrere tariffer er gennem intelligent energistyring. Intelligent energistyring gør det muligt at placere sit elforbrug uden for spidsbelastede perioder, hvor priserne er højest – helt automatisk. 

Heartbeat fra den danske solcellevirksomhed Viasol A/S, en del af 1KOMMA5°-koncernen, er en smart energiløsning, der er tilkoblet energisystemet i hjemmet. Løsningen trækker desuden data fra databaser såsom elbørsen og vejrudsigten, hvilket gør systemet i stand til at placere dit elforbrug på det mest hensigtsmæssige tidspunkt i forhold til besparelser. 

Er strømmen dyr (spidslast og højlast), vil Heartbeat for eksempel pause opladningen af din elbil, og først igangsætte opladningen henover natten, hvor strømmen er billig (lavlast). Når du vågner, er bilen fuldt opladet og klar til at køre.

Har du et husbatteri og solceller, vil løsningen prioritere at gøre brug af din egenproduktion af energi, når priserne er høje. På den måde holder du automatisk udgifterne i bund.

Illustration: Sådan kan Heartbeat hjælpe dig uden om Tarifmodel 3.0

Foto: Ritzau/Viasol A/S

Anbefalet til dig