Torsdag måtte en patrulje fra Sydøstjyllands Politi rykke ud til en noget anderledes opgave i Fredericia.
Her havde en babysæl nemlig forvildet sig op på stranden, hvor den fik nød solen, imens den - formentlig - ventede på sin mor. Det er nemlig helt almindeligt, at se babysæler på danske kyststrækninger. Ofte er det, fordi de små sæler overraskes af lavvande. Når det sker, er det kutyme at sælen bliver på stranden, indtil den hører sin mor kalde, når hun er hjemvendt fra jagten.
Politi og livreddere arbejdede sammen. Foto: Presse-fotos.dk
Helt almindeligt var det dog ikke torsdag. Her blev politiet nemlig tilkaldt, så de kunne sikre rolige og ordentligt forhold for den lille strandgæst, der var endt på den ellers befærdede og populære strand, som ligger meget tæt på byen. Selvom det er et naturligt fænonmen, at sælerne opholder sig på de danske strande, blev politiet alligevel tilkaldt, så de kunne sikre at badegæster, hundeluftere og andre strandgæster holder afstand.
Sælen nød sommersolen. Foto: Presse-fotos.dk
Danskerne bekymrer sig om sælerne
Fra 2019 til 2020 er antallet af opkald om sæler steget med 46 procent i årets første fem måneder. Det skyldes at flere bekymrede borgere ringer ind om enlige sæler på kysterne. Rådet lyder dog stadig: Lad dem være. Sælerne er faktisk mest i nød, når der er mennesker omkring dem.
”Selv om det er en voldsom stigning, vidner det højst sandsynligt om, at flere danskere ved hvor de skal ringe hen, hvis de spotter sæler, som de mener er i nød, frem for en stigning i antallet af sæler, der er i nød. Uanset hvad handler de færreste telefonopkald om en sæl, der rent faktisk er i nød,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.
Når en sæl ligger alene på stranden, bliver folk bekymret for, om den er strandet og derfor er i nød. Men det er oftest ikke tilfældet, og derfor skal man bare lade den være, lyder rådet fra Dyrenes Beskyttelse.