Desperat far til 112: “Hvis der sker ham noget, slår jeg dig ihjel”

26/6/20 08:58

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock.com
Sidste onsdag ringede en desperat far til 112, for at få en ambulance sendt ud til sin søn, da drengens tarm hang 15 centimeter ud af maven. Da 112-medarbejderen ikke ville sende en ambulance, eskalerede det.

Det var en helt almindelig onsdag, hvor den 12-årige Holger Michaelsen netop var kommet hjem fra en legeaftale. Da sønnen kom hjem beklagede han sig over mavesmerter, det skriver Ekstra Bladet.

Den 12-årige dreng havde seks uger tidligere fået indopereret en stomi, da han lider af den kroniske tarmsygdom Morbus Crohn. 

Holgers far blev derfor lidt bekymret over sønnens smerter og bad ham gå ud og tjekke stomien. 

“Han kom ud igen, helt bleg og viste os at hans tarm var “faldet ud”. Den hang på det tidspunkt ca. 15 centimer ude af maven på ham,” fortæller hans rystede far, Jacob Michaelsen.

Derfor trykkede Jacob straks 112 på telefonen, for at få tilsendt en ambulance til sin paniske og grædende søn. 

“Alt var kaos. Jeg var også i panik. Det så meget drabeligt ud - og jeg kunne se, at jeg ikke kunne tage ansvar for det,” fortæller han.

Samtale eskalerede

Det var dog ikke så nemt at få tilsendt en ambulance, som den paniske far havde troet. Da han kom igennem til alarmcentralen, fik han besked på at det ikke var kritisk nok - til gengæld fik han besked på at “slappe af”, oplyser han.

Jacob havde ikke selv mulighed for at køre sin søn på sygehuset, da Jacobs hustru - og Holgers mor, var kørt i familiens bil på arbejde.

Ifølge Jacob lagde han derfor røret på og forsøgte straks at ringe op til 112 igen - i håb om at få fat i en anden medarbejder. Han blev stillet igennem til den samme medarbejder igen og så var det at situationen eskalerede.

- “Jeg blev stillet om til den samme igen, som stadig ikke ville sende en ambulance. Og fordi jeg var i panik, tabte jeg sutten. 'Hvis der sker ham noget, slår jeg dig ihjel, sagde jeg. Jeg ved godt, at det var dumt, men jeg var bange for, at min søn skulle dø.” Fortæller Jacob om episoden.

Han tilføjer også at han godt ved det var åndssvagt, men at de jo “bare skulle have sendt en ambulance.”

Det viste sig at der var god grund til faderens panik - det var nemlig kritisk. Holgers mor kørte straks hjem, da hun fik besked om Holger og derefter fragtede forældrene ham selv til hospitalet. Her blev Holger indlagt og akut opereret. Faderen fortæller at på det tidspunkt hvor de nåede hospitalet, var Holgers tarm omkring 30 centimeter ude af maven.

“Jeg regner med at når man ringer 112, så får man hjælp - og selvom jeg gik over gevind, så går jeg også ud fra, at de er uddannede til at håndtere mennesker i panik og chok,” siger den chokerede far.

 

 

“Vi er ikke lykkedes godt nok”

Ledelsen for den præhospitale indsats, som er den behandling der foregår inden en eventuel tur til et hospital, er enige med Jacob Michaelsen i, at de ikke har lykkedes godt nok med deres opgave.

“En del af vores opgave er at berolige dem som ringer ind. Men det er vi ikke lykkedes godt nok med i dette tilfælde, erkender Hospitalsdirektør for Region Midtjylland Præhospital Henning Voss. 

Ekstra Bladet har under et interview med hospitalsdirektøren, blandt andet spurgt om hvorfor de under samtalen med faderen, ikke sender en ambulance. Til det svarer Henning Voss: 

“Samtalen eskalerer meget hurtigt og der kommer alvorlige truskler fra faderen. Så vi når slet ikke at vurdere situationen, før faderen er oppe i det røde felt. 

Hospitalsdirektøren fortæller også at de rent faktisk tilbyder faderen at sende en ambulance, for at berolige ham - men at der er situationen allerede eskaleret så meget, at faderen afslår tilbuddet og vælger selv at køre sin søn til hospitalet.

Dette husker Jacob Michaelsen ikke. 

En vurderringssag

Ekstra Bladet spørger også hvorvidt der vil blive sendt en ambulance, hvis man som forældre ringer i panik og fortæller at ens søns tarme er på vej ud ad maven på ham - især hvis han er blevet opereret for stomi seks uger tidligere. 

Henning Voss fortæller at han ikke er sikker på at det er det som er blevet sagt i samtalen, men da Ekstra Bladet spørger ham direkte om de vil sende en ambulance svarer hospitalsdirektøren:

-”Det vil jo være en vurderingssag”. 

12-årige Holder har det o.k. i dag. Han er stadig indlagt på Skejby Sygehus og er selvfølgelig mærket af hele oplevelsen, og operationen. Men umiddelbart vil han ikke få nogle men.