Færdselskontrol i hele landet: Politiet jager særligt disse bilister

112
Politiet rykker kontrollen ud på gader og stræder. Foto: Sikker Trafik
I hele denne uge holder færdselspolitiet et skarpt øje med vejene.

Mest læste i dag

Politiet - landet over - gennemfører fra mandag 20. april til søndag den 26. april 2020 en målrettet indsats mod hastighedsovertrædelser.

Det sker, fordi for høj fart fortsat er en af de rigtigt store syndere, når man kigger på årsagen til trafikulykkert. Det fortæller Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. 

”Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærker de implicerede for livet. Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken”, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og fortsætter: ”Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.”

Hvorfor indsats mod hastighed?

Det er politiet selv, der fortæller om færdselskontrollen. Det gør de i håbet om, at nogle bilister vil tænke sig om, når de sætter sig bag rattet. Håbet er, at det forhåbentligt får dem til at sænke farten, når de ved, at færdselsbetjentene fortsat holder øje. 

Rigspolitiet har delt en række gode grunde til, hvorfor det netop er for høj fart, der skal holdes øje med.

  • Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne.
  • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.
  • 2012 – 2018 omkom 403 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene. I 72% af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28% var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang.
  • Ved 80 km/t. kører du ca. 33 meter mens du reagerer, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
  • Hvis 2 bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30% af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t.
  • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t.
  • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38% af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t.

 

Anbefalet til dig