Hvordan er din hests humør? - seks gode råd til at få en gladere hest

Det er vigtigt, at man holder øje med sin hests humør. Foto: Agria Dyreforsikring
Mange hesteejere glemmer at holde øje med deres hests mentale velbefindende, når de vurderer, om hesten er sund og rask. Men en hest, der ikke er glad, vil ofte udvikle adfærdsproblemer. Læs, hvad du skal være opmærksom på for at se, om du har en glad hest.

Mest læste i dag

Heste er født til et liv på steppen, hvor deres behov for lange spisetider, meget motion og social kontakt bliver opfyldt. Men i dag ser mange hestes hverdag helt anderledes ud, og flere hesteejere mangler viden om hestes naturlige behov, der er afgørende for, om de er glade og tilfredse. Hvis hestens grundlæggende behov ikke er tilfredsstillet, øges risikoen for at den udvikler dårlig adfærd.

"Det er vigtigt, at du øver dig i at aflæse, om hesten er glad. Vær opmærksom på om adfærden ændrer sig. I nogle tilfælde viser hesten tydelige tegn på, at den ikke trives, men som regel er der tale om mere uklare signaler,” fortæller Tine Antvorskov, der er direktør i Agria Dyreforsikring. 

Ændret adfærd kan være, at hesten pludselig virker irriteret på mennesker og andre heste, at den ikke længere kommer frem og hilser, eller at den vender sig væk fra dig, når du nærmer dig.

Hesten kan også udvikle tydeligere adfærdsændringer. Et eksempel på en uvane er vævning, en bevægelse hvor hesten svinger sit hoved fra side til side. Dette kan skyldes manglende motion, for lidt social kontakt med andre heste, eller at hesten mangler aktivering. Et andet tydeligt tegn kan være krybbebidning. Krybbebidning kan være arveligt, men kommer det pludseligt, kan det være et tegn på mistrivsel. 

Glade heste pruster mere

En undersøgelse viste, at heste, der laver mange lyde, er gladere. Hvis din hest pruster meget, vil det derfor som regel være et tegn på, at den har det godt. Andre tegn på, at hesten har det godt, er, at den holder sin vægt, og at muskulaturen er, som den skal være. Hesten skal vise interesse for sine omgivelser og have et nysgerrigt blik i øjnene, samtidig med at den er afslappet og rolig i stalden.

Seks gode råd til at få en glad hest:

  • Giv hesten motion hver dag.
  • Sørg for at give hesten rigeligt med foldtid, hvor den kan bevæge sig frit.
  • Sørg for at hesten kan socialisere med andre heste.
  • Giv hesten den rette mængde grovfoder, så den holder tarmene i gang og samtidig er beskæftiget.
  • Grug kun udstyr der er tilpasset til hesten.
  • Husk altid at sikre dig, at hesten ikke har fysisk ondt.

Anbefalet til dig