Kæmpe bøde og politianmeldelse: Stor internetudbyder i strid med loven

112
Forbrugerombudsmanden har nu meldt sagen til politiet. Foto: Shutterstock
Forbrugerombudsmanden fortæller onsdag, at man har meldt Fibia til politiet for at have overtrådt markedsføringslovens forbud mod spam.

Mest læste i dag

Årsagen er, at flere kommuner i samarbejde med Fibia har sendt udvalgte borgere breve i e-Boks med opfordring til at overveje tilslutning til Fibias fibernet. Det er sket i Lolland, Odsherred og Kalundborg.

Her har kommunerne via e-Boks sendt breve ud til en række borgere og opfordret dem til at overveje at bestille fibernet fra Fibia. Udsendelsen er sket i samarbejde med Fibia. Derfor har Forbrugerombudsmanden politianmeldt Fibia for at overtræde spamforbuddet i markedsføringsloven. 

Mindst 9.646 borgere har modtaget sådan en opfordring fra kommunerne i deres e-Boks.

I brevene fra kommunerne stod der bl.a.: ”Dette brev er en servicemeddelelse fra xx Kommune med en opfordring til at støtte etableringen af højhastighedsinternet i og omkring xx område… Derfor er det vigtigt, at du som borger tager stilling til om du/i ønsker at fremtidssikre dit område… Hvis ikke der er tilstrækkelig opbakning sender Fibia gravemaskinerne videre til nye områder…"

Betaler stor bøde

Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at kommunerne sendte brevene på Fibias opfordring og i samarbejde med Fibia, og at Fibia derfor har overtrådt spamforbuddet. Fibia sendte forslag til teksten til kommunerne, kom derefter med flere tekstforslag og bad om at se brevene inden afsendelsen. Fibia sendte desuden adresselister med modtagere til kommunerne.

Forbrugerombudsmanden skriver desuden, at Fibia har accepteret at betale en bøde på 964.600 kr. for henvendelserne.

Det fortæller forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen:

”Virksomheder må kun sende reklamer via elektronisk post, hvis modtageren har givet samtykke til at modtage reklamerne. Så simpel er loven vedrørende spam. Fibia kan ikke omgå spamforbuddet ved at få kommunerne til at skrive til borgerne via e-Boks.”

 

Anbefalet til dig