Høj fart kan både være resultatet af at køre over hastighedsgrænsen eller af at køre for hurtigt i forhold til vej- og trafikforholdene.
Situationer som tæt trafik, tåge, glatte veje eller regn kræver, at hastigheden tilpasses for at undgå farlige situationer.
I trafikuheld kan farten både afgøre, om ulykken sker, og hvor alvorlig den bliver. Selv små overskridelser af hastighedsgrænsen kan få fatale konsekvenser. For eksempel kan forskellen mellem at køre 50 km/t og 60 km/t betyde, at man enten når at bremse for en fodgænger eller rammer dem med 44 km/t.
Fartens fysik betyder, at når hastigheden fordobles, firedobles kollisionskraften. Derfor vil en højere hastighed ved kollision medføre langt alvorligere konsekvenser.
Det skriver Rådet for Sikker Trafik.
Fartgrænserne
Hastighedstavlerne er sat op af en grund - nemlig, at vi alle skal overholde dem for at vi kan færdes sikkert i trafikken. Der er den generelle hastighedsgrænser i Danmark. De er 50 km/t i byen, 80 km/t på landeveje (udenfor tættere bebygget område) og 130 km/t på motorvejen, med mindre at andet er skiltet (ned til 110 km/t fx).
Hvis man kører for stærkt, så koster det altså en bøde. I nogle tilfælde et klip i kørekoret. Der kan også pålægges en betinget frakendelse af kørekortet, og i værste tilfælde kan bilen beslaglægges med henblik på konfiskation og man får 20 dage bag tremmer.
Her er grænserne at være særlig opmærksom på.
Hvis du kører 30 % for stærkt så får du en bøde for din overtrædelse.
Hvis du kører mellem 31 % og 60 % for stærkt - så får du en bøde, et klip i kørekortet og skal betale 500 kr. til Offerfonden.
Hvis du kører mellem 61 % og 99,99 % for stærkt - så får du en bøde, en betinget frakendelse af kørekortet og skal betale 500 kr. til Offerfonden.
En ekstra note ved betinget frakendelse er, at hvis man på motorvejen, hvor hastighedsgrænsen er 130 km/t kører med 160 km/t - så får man også en betinget frakendelse af kørekortet, en bøde og et bidrag til Offerfonden. Også selvom hastighedsoverskridelsen kun er på 22,31 % af det tilladte.
Ordlyden i Færdselsloven: § 125, stk. 1 nr. 3) føreren har overskredet de tilladte hastigheder efter §§ 42 og 43 a eller en anden hastighedsgrænse fastsat ved færdselstavler eller anden afmærkning med mere end 60 pct. eller har kørt med en hastighed på 160 km i timen eller derover, eller føreren, hvor hastighedsgrænsen ved færdselstavler eller anden afmærkning er midlertidigt fastsat i forbindelse med vejarbejde eller arbejde af tilsvarende karakter på eller ved vejen, har overskredet de tilladte hastigheder med mere end 40 pct.
Hvis du så kører over 100 % for stærkt, med minimum 100 km/t, så bliver du sigtet for vanvidskørsel. Der får du en ubetinget frakendelse af dit kørekort, en bøde, et bidrag til Offerfonden på 500 kr., bilen bliver beslaglagt med henblik på konfiskation og der er i første gangs tilfælde 20 dages ubetinget fængsel.
Rådet fra redaktionen - følg hastighedstavlerne. Så kan alle færdes sikkert i trafikken.