"Vi passer på jer, pas på os": Politiet deler alvorligt budskab

28/12/20 12:30

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu beder politiet danskerne om at lytte efter deres opfordring.
"Vi passer på jer, pas på os." 

Så kontant er opfordringen fra politiet i en ny meddelelse, der er blevet offentliggjort på ordensmagtens officielle kanaler på blandt andet Facebook.    "Når nogen kommer til skade eller af andre årsager har brug for livsvigtig hjælp, er det ambulance-, brand- og/eller politifolk, der kommer til undsætning. Desværre var vi sidste december vidne til ca. 250 alvorlige episoder, hvor fyrværkeri blev brugt til at beskyde politiet, beredskabsfolk og i enkelte tilfælde almindelige forbipasserende."   Årsagen til opslaget er, at det nu er lovligt at fyre fyrværkeri af i Danmark. Det sker hvert år 27. december."

Det er ikke bare ulovligt..

Det får nu politiet til at dele deres opfordring.    "Fra i dag af og frem til og med 1. januar må du fyre fyrværkeri af. Men at fyre fyrværkeri af efter andre er ikke bare ulovligt, men potentielt livsfarligt, og vi, der arbejder i beredskabet, risikerer tilmed at blive forhindret eller forsinket i at nå frem til de mennesker, der har brug for vores hjælp."   Politiet understreger, at det naturligvis er i strid med loven.    "Det er på alle måder uacceptabelt. Derfor er straffen for at angribe personer i offentlig tjeneste med fyrværkeri øget med en tredjedel. Ligeledes er straffen for at forvolde fare for nogens liv eller førlighed ved affyring eller kast med fyrværkeri øget med en tredjedel."   Derudover indskærpes en række råd, der er gode at have i baghovedet, når man sætter lighter til lunte på årets nytårskrudt. 
  • Fyrværkeriulykker rammer ikke kun dig selv – men også dine pårørende.
  • Ulovligt fyrværkeri er farligt og kan eksplodere i hovedet på dig. Derfor må du kun bruge fyrværkeri, der er CE-mærket og købt i Danmark. Hvis det ikke har et CE-mærke, er hjemmelavet eller importeret fra udlandet, er det ulovligt.
  • Det er strafbart at besidde, sælge, købe og affyre ulovligt fyrværkeri.
  • Hvis du har kendskab til eller finder ulovligt fyrværkeri, som fx en krysantemumbombe, skal du ikke røre ved det, men straks kontakte politiet på tlf.: 114.
  • Pas på jer selv – og os – derude.