Virus som kan give alvorlig hjernebetændelse spreder sig i Danmark

08/6/20 09:45

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock.com
En ny og farlig virus, ser ud til at være i gang med at sprede sig i Danmark.

Der er tale om den farlige virus TBE - Tick Borne Encephalitis, der er en infektion i hjernen og rygmarven, som kan opstå efter flåtbid, hvis flåten er bærer af virussen. TBE er frygtet fordi den kan forårsage alvorlige hjernebetændelse.

 Normalt stammer virussen, fra skovflåter på Bornholm. Derfor er sygdommen sjælden, da man kun anser mennesker som opholder sig meget i naturen på Bornholm, i risikogruppen.  

Men TBE ser ud til at brede sig, og ikke kun længere være en “Bornholmer-sygdom”, bekræfter René Bødker, epidemiolog på Københavns Universitet, til DR.

 “Det er en sjælden infektion, så vi skal ikke frygte den, hver gang vi har hovedpine. Men hvis der for eksempel er nakkestivhed, så er det vigtigt at lægerne har TBE i baghovedet. Det kan godt være, der aldrig har været TBE i deres område før, men sygdommen breder sig”, siger han og fortsætter: “Situationen er en anden nu end for ti år siden.”

Uvist hvorfor der er flere tilfælde

De seneste år har forskere flere gange fundet TBE i flåter udenfor Bornholm. Det er samtidig konstateret at flere danskere, som hverken har været udenlands eller på Bornholm, er blevet smittede med virussen.

En flåt kan overføre TBE meget hurtigt, i modsætning til Borreliose - som er den mest almindelige flåt sygdom i Danmark, hvor flåten skal sidde længe og suge blod. TBE- virussen sidder nemlig i flåtens mund og kan derfor overføres til mennesket, så snart der er bidt. 

Det er dog ikke alle, som bliver inficeret med virussen, som mærker noget til det. Nogle vil opleve influenza-lignende symptomer og kun en tredjedel af dem, vil udvikle den alvorlige hjernebetændelse som kan give varige men. 

Det er endnu uvist hvorfor sygdommen spredes i Danmark. Men da Statens Serum Institut sidste år udsendte en pressemeddelelse, mente de, at klimaforandringerne havde indflydelse på spredningen. De mener at trækfugle og hjorte kan have været med til at transportere flåterne, og dermed bidraget til spredningen af TBE i Danmark. 

Der er dog en god nyhed - der findes nemlig en vaccine mod virussen. Så vil man være på den sikre side, er det muligt at blive vaccineret mod TBE.