Nyheder24.dk
Forside Mad Eksperter advarer: Disse 5 madvarer må du aldrig tilberede direkte...

Eksperter advarer: Disse 5 madvarer må du aldrig tilberede direkte fra frost

Eksperter advarer: Disse 5 madvarer må du aldrig tilberede direkte fra frost
Shutterstock.com

En række eksperter har advaret om, at nogle madvarer kan tilberedes sikkert direkte fra frost, mens andre skal optøes først.

Lige nu læser andre

For at undgå maveproblemer eller værre har specialister opstillet, hvilke frosne madvarer der er sikre at tilberede, som de er, og hvilke man skal holde sig fra.

Frosne måltider er en praktisk løsning – især når man har travlt eller mangler friske ingredienser. Ifølge Which? og vejledninger fra Food Standards Agency (FSA) er der dog mange, der ikke er klar over de korrekte retningslinjer for håndtering af frostvarer.

I deres vejledning påpeger de, at man bør fryse mad ned inden sidste anvendelsesdato for at sikre, at den er sikker at spise efter optøning. De understreger også, at man bør ‘optø mad i køleskabet’ og ‘undgå at optø mad ved stuetemperatur, da dette fremmer bakterievækst’.

Så hvilke madvarer er sikre at tilberede direkte fra frost, og hvilke skal du lade tø op først? Her er alle de regler, du har brug for at kende, ifølge Express.

5 madvarer du aldrig bør tilberede direkte fra frost:

  • Kylling
  • Pølser
  • Hakket kød
  • Rejer eller skaldyr
  • Hjemmelavede måltider

Læs også

Tag f.eks. kylling. Både FSA og NHS anbefaler, at man optør kylling i køleskabet ved en temperatur på 5 °C eller derunder.

Selvom dette er den sikreste metode, kan det tage 24 timer eller mere, så det er vigtigt at planlægge i forvejen, så kyllingen er klar, når du skal bruge den. Hvis du har travlt, kan du bruge mikroovnens optøningsfunktion.

For at tjekke om kyllingen er helt optøet, kan du skære et lille snit i den tykkeste del – der må ikke være iskrystaller, og kødet skal føles blødt hele vejen igennem.

Undgå desuden at skylle rå kylling, da det kan sprede skadelige bakterier via sprøjtende vand og dermed øge risikoen for madforgiftning. Når du tilbereder kylling, skal du altid sikre, at den er gennemstegt og rygende varm hele vejen igennem.

NHS oplyser, at symptomer på madforgiftning inkluderer:

  • Kvalme eller opkast
  • Diarré
  • Mavepine
  • Høj feber
  • Generel utilpashed

Læs også

Brug af et stegetermometer kan hjælpe med at sikre, at kyllingen har nået en sikker kernetemperatur. Du bør sigte efter en temperatur på 75 °C, hvilket svarer til 165 °F.

5 madvarer du kan tilberede direkte fra frost:

  • Skiveskåret brød eller boller
  • Frugt
  • Fløde
  • Forpakkede færdigretter
  • De fleste grøntsager og krydderurter

Basilikum, koriander, purløg og oregano er alle velegnede til nedfrysning og kan tilsættes direkte i retter som saucer, karryretter og gryderetter uden først at skulle optøs. Når de er frosne, mister de dog deres friske tekstur og egner sig bedst til madlavning og ikke som pynt.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle krydderurter fryser lige godt. Sarte sorter som dild kan blive slatne og miste strukturen, mens mere robuste urter som rosmarin og timian bevarer både smag og konsistens langt bedre.

Ads by MGDK