Myndighederne frygter, at flere kan være ramt.
Lige nu læser andre
Det, der for mange er en hurtig og nem hverdagsret, har nu udviklet sig til et alvorligt sygdomsudbrud.
Fem personer i alderen 70 til 95 år er blevet smittet med listeria efter at have spist spiseklare fiskefrikadeller fra producenten Tenax Sild A/S.
Alle de ramte er indlagt, og ifølge Statens Serum Institut (SSI) er der tale om en alvorlig situation.
“Ved interview med patienterne opdagede vi hurtigt, at de allesammen havde spist spiseklare fiskefrikadeller,” siger Susanne Schjørring, afsnitsleder på SSI.
Bakterier fundet i produktionen
Efter en omfattende undersøgelse i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet kunne forskere slå fast, at bakterierne fra patienterne var identiske med de bakterier, der blev fundet i prøver fra producenten.
Læs også
“Vi har fundet, at bakterierne er helt ens. Dette viser, at smitten er kommet fra producenten,” forklarer seniorforsker Brian Lassen fra DTU Fødevareinstituttet.
Fiskefrikadellerne er solgt i supermarkeder over hele landet, og flere varianter er nu officielt tilbagekaldt.
Advarsel til forbrugerne
Selvom Tenax Sild A/S har stoppet salget, kan der stadig ligge pakker i danske køleskabe.
“Er det tilfældet, opfordrer vi forbrugerne til enten at smide dem ud eller levere dem tilbage til butikken,” siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
For de fleste er risikoen for sygdom lille, men ældre, gravide og personer med svækket immunforsvar kan blive alvorligt syge.
Læs også
Symptomer kan være høj feber, kulderystelser, muskelømhed, stivhed i nakke eller ryg samt ændret bevidsthed.
Sådan beskytter du dig mod listeria
Listeria er en farlig fødevarebåren bakterie, der kan give blodforgiftning og hjernehindebetændelse.
Fødevarestyrelsen anbefaler at spise koldrøget og gravad fisk så friskt som muligt, holde køleskabstemperaturen på 5 grader eller derunder samt undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.
Udbruddet viser endnu engang, hvor hurtigt en ellers uskyldig hverdagsmad kan blive til en sundhedsfare – og hvor vigtigt det er at tage advarsler alvorligt.