Beslutningen kostede både i popularitet og i indtægt
Lige nu læser andre
Når Northside Festival næste sommer åbner portene i Aarhus, vender kød og fisk tilbage på tallerkenen. Det markerer et tydeligt kursskifte for festivalen, der siden 2022 har profileret sig som Danmarks første fuldt plantebaserede musikfestival.
Ifølge festivalchef Brian Nielsen blev beslutningen om at gå 100 procent plantebaseret truffet i ønsket om at fremme bæredygtighed, men uden at man dengang inddrog publikum tilstrækkeligt. Han erkender, at det var en fejl.
“Vi har valgt at lytte til gæsterne og beklager, at vi ikke inddrog dem fra starten af,” siger han til DR.
Festivalens analyser viser, at den grønne linje har kostet dyrt på billetsalget. Omkring hver tredje potentielle gæst har ifølge Northside fravalgt festivalen, fordi der ikke blev serveret kød.
Den udvikling har gjort det nødvendigt at genoverveje strategien. Nielsen understreger, at den økonomiske virkelighed også spiller en rolle – for uden økonomisk bæredygtighed risikerer festivalen at måtte lukke.
Nyt musikprogram og bredere appel
Læs også
Northside begyndte som en endagsfestival i 2010 og har siden vokset sig til et stort internationalt arrangement med over 30.000 besøgende. I 2022 flyttede festivalen til Eskelunden, hvor den plantebaserede menu blev introduceret – et initiativ, der hurtigt blev centrum for debat om klima, frihed og festivalfællesskab.
Med kødet tilbage på menuen får også musikprogrammet et løft. Festivalen vil fremover satse på et bredere udbud af genrer for at tiltrække et mere varieret publikum. Nielsen fortæller, at Northside skal være et sted, hvor mange forskellige mennesker kan føle sig hjemme.
“Tiderne ændrer sig, og Northside skal være en festival for alle,” siger han.
Festivalen afholdes næste gang fra 4.–6. juni 2026 i Aarhus, hvor både grillduft og guitarakkorder igen bliver en del af stemningen.