Den varme, hyggelige drik smager bare bedst når den kommer herfra
Lige nu læser andre
Der er få ting der samler mennesker som et krus gløgg. Den varme duft af krydderier, sødme og citrus spreder en helt særlig ro, og mange forbinder netop den drik med hyggelige stunder, kolde aftener og en følelse af nærvær.
Det er en tradition, der udvikler sig år for år, og som i hænderne på de helt rigtige mennesker kan løftes fra hyggedrik til egentlig kunst. Og præcis sådan et øjeblik har nu skrevet Bornholm ind i gløgghistorien.
Gløgg knytter bånd
Danmarks bedste gløgg kommer nemlig fra Svaneke. Det blev slået fast, da værterne bag Hjørnet i Svaneke vandt danmarksmesterskabet i gløgg ved konkurrencen i Torvehallerne i København. De stillede op som debutanter med en hvid gløgg, og det er første gang nogensinde, at den type løb med sejren.
Christina Ivang og Mathias Smed fortæller til Bornholm Tidende at de overtog Hjørnet i 2025, samtidig med at de flyttede til Bornholm for at komme tættere på gode producenter og skabe et liv med mere tid til smag og værtskab.
Mathias er uddannet kok og tjener, mens Christina har en konditorbaggrund fra La Glace. Sammen har de udviklet en gløgg, som nu er kåret til landets bedste. Som de selv fortæller det: “Vi mødte hinanden over en gløgg”.
Bryg din egen
Læs også
For dem der selv bliver lidt nysgerrige på at prøve kræfter med gløgg derhjemme, kan en simpel udgave laves ved at varme rødvin forsigtigt op med kanelstænger, kardemomme, nelliker, skiver af appelsin og en smule sukker. Det må ikke koge, for så forsvinder balancen i smagen. Til sidst kan man tilsætte rosiner og mandler for den klassiske afslutning.
Ved konkurrencen endte Carl Wrangel fra Shoppen Liquor Store på Nørrebro på andenpladsen, mens tredjepladsen gik til Eva fra The Swedish Chef. Alligevel er det historien fra Svaneke der står stærkest, hvor en fælles passion for gløgg har skabt både kærlighed og en national titel.