Det er ikke kun garderoben, der har brug for en opdatering om vinteren. En ekspert forklarer, at vores middagstid også bør justeres.
Lige nu læser andre
Catherine Norton, lektor i sport og ernæring ved University of Limerick, har forklaret, at når dagene bliver kortere, bør vi spise aftensmad tidligere for at forbedre både humør, stofskifte og helbred.
I The Conversation skriver hun, at folk på denne tid af året ofte fristes til at spise senere om aftenen – men for at støtte vores døgnrytme, bør vi gøre det modsatte.
“Når vinteren falder på, kan det være lige så vigtigt at være opmærksom på, hvornår du spiser, som hvad du spiser. At tilpasse måltider til kroppens naturlige rytmer kan hjælpe med stabil energi, humør og søvn,” siger hun.
“Fordøjelse, hormonudskillelse (inklusive dem, der hjælper med søvn og fordøjelse) og endda hvor mange kalorier du forbrænder i løbet af dagen, følger alle døgnrytmer.”
Det lyder som et godt råd – indtil man hører, hvornår man bør spise. Det er især tilfældet, hvis man arbejder 9 til 17 og har en lang tur hjem.
Læs også
Professor Norton anbefaler, at man helst skal være færdig med aftensmaden ‘mellem 17.30 og 19.00 – eller mindst to til tre timer før sengetid’.
En YouGov-undersøgelse fra 2020 viste, at 34 procent af de adspurgte spiser mellem klokken 18 og 19, mens 23 procent spiser mellem 19 og 20. At spise senere har vist sig videnskabeligt at kunne være skadeligt for helbredet.
Meget forskning hører under det voksende felt krononutrition, som tyder på, at ‘hvornår vi spiser kan være næsten lige så vigtigt som hvad vi spiser’.
Hun forklarede, at én undersøgelse fandt, at personer, der spiste aftensmad kl. 22, havde 20 procent højere stigninger af blodsukker og forbrændte 10 procent mindre fedt end dem, der spiste kl. 18.
Professor Norton fremhævede også et stort review af 29 studier, som viste, at der er fordele ved at spise tidligere, spise færre måltider og indtage størstedelen af dagens kalorier tidligere.
Læs også
Disse fordele omfattede større vægttab og forbedrede metaboliske markører såsom lavere blodtryk, blodsukker og kolesteroltal – som alle øger risikoen for dødelige hjerteanfald, hvis de er for høje.
Hun understregede samtidig, at man ikke bør spise for tæt på sengetid, da forskning har knyttet sene måltider til øget risiko for overvægt og type 2-diabetes.
I lyset af de seneste fund siger hun, at eksperter vurderer, at det at tilpasse måltider til døgnrytmen er en lovende måde at forebygge metaboliske sygdomme. Det er særligt noget, der gør sig gældende i kombination med andre livsstilsvalg.
“Nøglen er at være bevidst ved at træffe valg, der gavner dit helbred, og ikke strikse regler, der skaber stress. Den sundeste rytme er den, der harmonerer med både din biologi og din livsstil,” forklarede hun.
“Så i stedet for rigide regler, bør du se timing af dine måltider som et fleksibelt værktøj. Det vigtigste er at spise med intention.”
Læs også
“Det betyder, at du skal tage højde for dine mål ( om du vil tabe dig eller forbedre sportspræstationer), hvor ofte du træner, hvor tæt på sengetid du plejer at spise, hvordan du føler dig afhængigt af, hvornår du spiser aftensmad, og hvad der er realistisk i forhold til din hverdag.”
“Hvis du spiser efter kl. 21 det meste af tiden og vågner træt eller sover dårligt, kan det være værd at eksperimentere med tidligere måltider.”
“Men hvis du træner sent eller spiser ude, er det også fint – fokuser på kvalitet frem for tidspunkt, vælg lettere og balancerede måltider og sørg for mindst to til tre timer før sengetid.”