Advarsel til alle hundeejere: Livsfarlig og smitsom virus i omløb

Af: Ida Hansson

|

09/12/2022

Advarsler
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du har en hund, så skal du være ekstra opmærksom i disse dage.

Mest læste i dag

Til at starte med troede Julie Lærke Baadsgaard Frænde fra Brædstrup bare, at hendes hund Buster havde spist et eller andet, han ikke burde have sat tænderne i, da han forleden fik dårlig mave efter en gåtur.

Det skulle dog vise sig at være noget helt andet - og langt værre.

Buster havde nemlig fået virussen giardia, som er meget smitsom og kan give diarré i forskellige niveauer, ildelugtende og lys afføring, blod i afføringen samt ændret appetit og vægttab.

- Og Busters er heldigvis i den milde grad – trods alt, siger Julie Lærke Baadsgaard Frænde til TV2 Østjylland.

Der dog har været en del at se til i forbindelse med rengøring i hjemmet. Desuden er Julies kat også blevet smittet med giardia, dog uden at være syg. Har man et smittet dyr, så er de også mere disponeret for at blive smittet med giardia igen.

Buster er en golden retriever-hvalp på seks måneder, hvorfor han er i særlig risiko, fordi hans immunforsvar ikke er udviklet til fulde endnu.

For at gøre andre opmærksomme på risikoen for, at der kan være spredt giardiasmitte i og omkring Brædstrup, har Julie lavet et opslag på Facebook.

Virussen udskilles gennem afføringen. Den overføres til andre hunde gennem direkte kontakt med afføringen, eller hvis parasitten er overført til andre miljøer – for eksempel vandhuller eller andre overflader.

Det kan være svært at slippe af med giardia igen, da virussen kan overleve i flere måneder, specielt under fugtige og kølige forhold.

Inkubationstiden (den tid, der går fra hunden er smittet til der ses symptomer), er normalt fem til tolv dage.

Anbefalet til dig