Lige nu advarer de danske livreddere, alle som bruger de danske kyster til forskellig slags vandsport, det skriver B.T.
Det er ikke ligefrem sommervejr der lige nu præger Danmark og den voldsomme blæst der er over os, indbyder heller ikke til at ligge på stranden. Men mange bruger de danske strande til at dyrke forskellige slags vandsport og det får lige nu livredderne til at advare alle som bruger strandene til dette.
Den voldsomme blæst kan nemlig skabe revlehuller med kraftig understrøm ved vestvendte kyster - og derudover kan kraftig fralandsvind ved de østvendte kyster gøre det svært at komme tilbage til stranden.
Vinden giver anledning til redningsaktioner
“Vinden giver hvert år anledning til farlige situationer, hvor livredderne henter folk ind fra vandet, og jeg forudser, at vi kommer til at se redningsaktioner på grund af vinden i den kommende uge,” siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse.
Derfor opfordre TrygFonden Kystlivredning og Søsportens Sikkerhedsråd alle til at lade gummibåde, luftmadrasser og andet oppusteligt udstyr blive på land. Hvis man trods det farlige vejr alligevel beslutter at vove sig ud, så vær opmærksom hvis du er surfer, kano- eller kajakroer, lyder opfordringen.
De fleste kender muligvis til revlehuller og faren ved dem - men især på de vestvendte kyster skal man være ekstra opmærksom.
“Er man ved vestvendte kyster, er der risiko for revlehuller, som giver stærk understrøm. Der er store bølger, som kan være sjove at kaste sig ud i, men de er også meget kraftfulde og kan vælte dig omkuld, og strømmen kan trække dig med ud fra kysten,” fortæller Anders Myrhøj.
Det skal du gøre hvis uheldet er ude
Skulle uheldet være ude og du havner i et revlehul, så skal du ikke kæmpe imod fortæller han videre. Derimod skal du forsøge at bevare roen og hurtigst muligt søge mod siden, hvorefter du skal forsøge at svømme ind mod land.
Til sejlere er der også en opfordring, for vinden vil i de kommende dage være frisk til hård - og det kan være en udfordring, selv for de mest erfarne sejlere.
“Det er ikke en skam at blive i havn. Det er tværtimod at tage skipper-ansvar. Sejlads i hårdt vejr er ikke i sig selv farligt, men det kræver ekstra planlægning, ressourcer, udstyr og naturligvis, at alle ombord bærer redningsvest,” siger Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, og fortsætter:
“Vi ved fra vores observationsstudier, at hvis man er en gruppe på vandet, og den ledende person bærer redningsvest, så er chancen for, at de andre gør det samme, væsentligt større. Vær derfor et godt forbillede for dine sejlervenner.”