Alvorlig besked i e-Boks: 33.240 danskere i fare for at blive syge

Foto: Shutterstock

Regionerne advarer nu

ejlmelding på visse respirations- og søvnapparater

​Visse respirations- og søvnapparater er blevet fejlmeldt fra producenten Philips Respironics. Landets fem regioner arbejder på at finde en løsning for patienter, der bruger apparaterne, oplyser Region Hovedstaden nu i en pressemeddelelse.

​Apparaterne benyttes af patienter i alle landets fem regioner, og de fleste patienter benytter apparaterne i deres eget hjem.

Philips Respironics oplyser, at der er fundet risiko for, at det skum, der bruges som støjdæmpende materiale i apparaterne kan nedbrydes og dermed kan udlede dampe og små partikler.

De fem regioner er derfor i gang med at kontakte de patienter, der bruger apparaterne og arbejder sammen med Philips på at finde en løsning.

"Vi gør alt hvad vi kan for at finde en løsning for de patienter, der bruger apparaterne. Vi håber at have en løsning på plads inden for et par måneder. Indtil da er det vores anbefaling, at patienterne fortsætter deres behandling med apparaterne som hidtil, medmindre de hører andet fra deres læge. Det er vigtigt at understrege, at mange patienter har levet med apparaterne i mange år. Og ifølge oplysninger fra Philips er risikoen for bivirkninger ved brug af apparaterne meget lille. Vi har heldigvis heller ikke oplevet, at patienterne er blevet syge, men med den nye og begrænsede viden, vi har nu, skal vi selvfølgelig sørge for at håndtere alle patientsikkerhedsmæssige risici," siger lægefaglig vicedirektør på Rigshospitalet Per Jørgensen på vegne af den tværregionale arbejdsgruppe, der er nedsat til at håndtere situationen.

Læs også

Stor nyhed fra Mikkel Beha Erichsen: Det sker på TV 2

Regionerne følger europæiske anbefalinger

Region Hovedstaden fortæller, at regionerne er bekendte med, at Philips anbefaler alle brugere af apparater til søvnbehandling at afbryde behandlingen, men at den behandlende afdeling skal kontaktes først. For respiratorapparater anbefaler de fortsat brug.

Regionerne er ikke enige i Phillips anbefaling om at afbryde behandlingen for alle, som bruger apparaterne til søvnbehandling, da det afhænger af en lægefaglig vurdering, om patienten kan undvære apparatet.

Regionerne anbefaler i stedet, patienterne opretholder den behandling, de har aftalt med deres behandlingsansvarlige læge og afventer nærmere besked. Anbefalingen er i overensstemmelse med anbefalingen fra det kliniske og videnskabelige selskab for respiratorisk medicin (European Respiratory Society).  

"Vi følger de europæiske anbefalinger. Samtidig er vi i fuld gang med at kontakte alle patienterne og undersøger tidshorisonten for udskiftning af skum eller apparater. Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget endeligt om, hvornår udskiftningen vil ske, men vi informerer patienterne løbende, når vi ved mere," siger Per Jørgensen

Patienter, der har spørgsmål til deres behandling, skal kontakte den behandlende afdeling.

Fejlmelding omfatter disse produkter fra Philips Respironics:

  • CPAP-apparater, som bruges til behandling af patienter med søvnapnø
  • Respiratorer og BiPAP-apparater, som bruges til vejrtrækningsstøtte
  • Bi Level PAP, som bruges til patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom
Læs også

Ny virus spreder sig i Danmark: "Meget usædvanligt"