Finansministeriet anslår, at cirka 600.000 danskere har arbejdet hjemmefra, og som led i den gradvise tilbagevenden kan nu 50 procent af de ansatte begynde at tjekke fysisk ind på deres arbejdspladser pr. 14. juni. Gruppen er samtidig dem, som samlet set har arbejdet hjemme længst tid, så der venter på mange måder en ny hverdag forude.
Hos forsikringsselskabet If har man siden nedlukningen i marts 2020 oplevet en mærkbar nedgang i antallet af kørselsrelateret uheld. If er Nordens største forsikringsselskab, og tendensen er den samme i alle nordiske lande. Det skyldes først og fremmest mindre trængsel på vejene og deraf farlige situationer. Det oplyser selskabet mandag i en pressemeddelelse.
Råd mod trafik-rust
Forsikringsselskabet har en række tips til både selve køreturene, og hvis man skulle være uheldig og havne i et trafikuheld, når den gradvise åbning tager fart.
”Først og fremmest handler det om at komme afsted i ordentlig tid. Læg en tidsbuffer ind, der tager højde for tæt trafik og køstrækninger. Dernæst hold god afstand og vær opmærksom. Det er den bedste måde at forebygge uheld på. Det gør ingen forskel i forhold til, hvornår man er fremme, om der er femten eller firs meter mellem dig og den forankørende", siger kommunikationschef hos If, Birgitte Ringbæk.
"Tålmodighed og opmærksomhed er nøgleord. Giv plads og vis hensyn og drop de hasarderede vognbaneskift. Så kommer langt flere hurtigere og sikrere frem”.
Endelig er det måske nu, man skal overveje, om det er muligt at rykke lidt på mødetiden. Mange har under corona haft mere fleksible arbejdstider. Måske kan gode vaner fra tiden med hjemmearbejde videreføres, så motion eller dagens lange gåtur bliver klaret inden arbejdstid, og myldretiden dermed undgås.
Brug mobilen hvis ulykken sker – men brug den rigtigt
Skulle det ske, at man bliver impliceret i et trafikuheld, er der også råd at hente. Ifølge If er det ikke ualmindeligt, at der efterfølgende opstår uenighed om, hvad der egentlig skete, og hvem der har skylden for uheldet. Rådene lyder: Brug mobilkameraet til at dokumentere uheldet - men brug det rigtigt!
”Ofte tænker de forulykkede mest på at tage billeder af de skadede biler. Husk også billeder af skadesituationen og omgivelserne, gerne fra flere vinkler og dpå god afstand, og gerne også af skilte og markeringer. Dermed får skadebehandlerne et bedre samlet indtryk af, hvad der er sket”, forklarer Birgitte Ringbæk.
Forsikringsselskabet deler følgende råd til, hvis uheldet er ude:
- Skab sikkerhed. Tænk på din egen sikkerhed. Tag fx refleksvest på, sluk motoren og orienter dig om trafikken.
- Sørg for at skaden ikke udvikler sig. Advar andre trafikanter og tænd katastrofeblinket.
- Er der personskade? Er nogen kommet til skade – og er der synlige skader? Er alle ved bevidsthed? Alle skal kunne trække vejret frit. Er der behov for akut hjælp - ring 112. Eller kan de pågældende selv tage på skadestuen eller opsøge læge?
- Er der en modpart? Indhent kontaktoplysninger. Undgå at påtage dig eller pålægge andre skylden for uheldet. Skyldsspørgsmålet klarer forsikringsselskaberne, når du har anmeldt skaden.
- Er der vidner? Indhent kontaktoplysninger.
- Dokumenter gerne skaden. Tag billeder eller video af omgivelser, oversigtsforhold, vejskilte, bremsespor etc. Har du tid, så tegn evt. en skitse over uheldsstedet med dine personlige noter. Angiv bilernes placering, mens det står klart i erindringen.