DMI advarer danskerne: Pas på med dette

Foto: Shutterstock

I øjeblikket bør vi være yderst opmærksomme, da der er øget risiko.

Foråret og sommeren er højsæson for naturbrande i Danmark - og denne april måned har været særdeles tør. Der har ikke været meget regn til det danske land på det seneste - og derfor er der efterhånden ved, at være godt tørt rundt omkring i landet. 

Det betyder også, at man bør tænke sig ekstra godt om, hvis man kaster sig ud i at tænde bål eller brænde ukrudtsbrændere - der er nemlig ifølge DMIs brandfareindeks større risiko for at få antændt en brand. 

Ifølge brandfareindekset der er udarbejdet af DMI, er størstedelen af Danmark efterhånden orange - og nogle steder endda kraftig orange. 

Læs også

Bekymring hos danskerne: Kan ende galt

Orange betyder at der er moderat risiko for brandfare, mens den kraftige orange betyder, at der er høj risiko for brandfare. 

"Det er knastørt. Selv inde i København hvirvler støvet omkring. April er generelt en tør måned, men i år er den noget mere tør, end normalt," lyder det fra vagthavende meteorolog Klaus Larsen til B.T. fredag morgen.

I forårs- og sommermånederne er der over dobbelt så mange udrykninger til naturbrande, som i de resterende måneder. Fra marts til september rykker de kommunale beredskaber i gennemsnit ud mere end 200 gange om måneden, til brande i naturen.

Vinteren dræner planterne for vand 

Det kan komme bag på mange, at forårsmånederne kan gøre naturen så tør, da vejret i disse måneder fortsat kan være meget ustadigt. Men det er der en god forklaring på, fortæller Danske Beredskaber på deres hjemmeside.

Naturbrandene opstår nemlig ofte efter den lange vinter, hvor frosten har drænet planterne for vand - og så skal der kun en smule sol til at udtørre naturen.

I foråret er det i særdeleshed aske, cigaretskodder, afbrænding af haveaffald og brug af ukrudtsbrænder, der er skyld i naturbrandene. Senere på året forårsages de især af uforsigtighed med grill og bål i naturen.

Derfor bør man altså udvise ekstra forsigtighed i denne tid.

Når vi ser lidt frem i prognosen, ser det dog heller ikke ud til, at der er regn i vente til danskerne foreløbig. 

Læs også

Toppen af poppen: Her er alle syv deltagere i dette års program

Vi får fortsat nattefrost - men til gengæld forholdsvis solrige og ikke mindst tørre dage henover weekenden. 

Fredag byder på næsten samme slags vejr som torsdag - dog med mindre blæst. Men fortsat en solrig dag.

Lørdag vil også være tør med nogen eller en del sol, og temperaturer mellem 7 og 12 graders varme. Der vil være svag til frisk vind fra nordvest og nord. Mens der om natten kommer mest klart vejr, med temperaturer ned mellem 4 graders frost og 3 graders varme.

Søndag slutter ugen med tørt vejr og en del sol - dog midt på dagen, kan der stedvis komme lidt flere skyer. Temperaturer mellem 7 og 12 graders varme, med svag til frisk vind. Om natten igen klart vejr med temperaturer mellem 4 graders frost og 2 graders varme.

 

 

 

 

 

 

Læs også