"Dødsfælde": For mange danskere begår farlig fejl i god mening

Vinteren er højsæson for fejl, der begås i bedste mening.

"Fuglekugler med plastnet kan være en dødsfælde for dyr"

Så kontant er budskabet fra Danmarks Naturfredsningsforening, der nu advarer mod de populære fuglekugler, som mange danskere sætter op i haven, når frosten sætter ind og fuglenes madkilder bliver sparsomme.

Det er hyggeligt, når småfugle kommer på besøg i haven, på altanen eller foran vinduet. Men det er knap så hyggeligt at bidrage til merforbrug og potentielt lave en dødsfælde for de små fugle og andre dyr i naturen:

"Fuglekugler med plastnet kan både være farlige for de småfugle, der sætter sig i dem, men de kan også være farlige for andre dyr i naturen. Når først indholdet er spist, så skal der ikke meget til, at sådan et plastnet bliver blæst ud i naturen. Her kan andre dyr så ende med at blive viklet ind i nettet eller spise det," forklarer Therese Nissen, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Småfuglene risikerer at hænge fast i nettene, når de spiser maden. Bliver det ikke opdaget, så kan fuglene ende deres dage i plastnettene.

Læs også

Arnold sparket til blods: Overfaldet foran supermarked

Bliver på jorden i hundredvis af år

Desuden tilføjes det, at plastiknettet heller ikke er godt for naturen. Det tager et halvt årtusinde, før det er nedbrudt. 

"Plastnettene er heller ikke særlig klimavenlige. De bliver nemlig hverken genbrugt eller genanvendt til nye fuglekuglenet, og havner de først i naturen, så tager det 500 år at nedbryde," forklarer Therese Nissen.

Plast bliver langsomt nedbrudt til mikroplast, som også kan ende i dyrenes maver. Køb derfor fuglekugler uden net, og læg dem i en holder. Der er mange supermarkeder og byggemarkeder, der sælger holdere til fuglekugler uden net, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. 

Læs også

"Ualmindeligt hårdt": Mette Frederiksen reagerer på stor nyhed

 

 

 

Læs også