Dyrlæge slår alarm: Årstiden øger risiko

18/12/20 10:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Vinteren er en særligt hård tid for nogle dyr.

Agria Dyreforsikring fortæller fredag i en pressemeddeleles, at man hos forsikringsselskabet ser en tydelig øgning af kolik, når mørket og kulden sætter ind. Her fordobles antallet af kolikanfald sammenlignet med august, som er den måned med det laveste niveau. Årsager kan være ændrede ridevaner og for lidt vand, men det findes der råd for.

Hestens næsthyppigste diagnose er kolik, og hvert år får et par tusinde heste kolik ifølge Agrias statistik.

Udover at hesten får det dårligt, og hesteejeren bliver bekymret, så er det  en ekstra frustration med store dyrlægeregninger. Prisen varierer afhængigt af, hvor længe hesten har haft det dårligt, men samlet set er omkostningerne for dyrlægebehandling på lidt over 10.000 kr. per skade. Der er tre vigtige faktorer, som afgør hestens velbefindende: motion, adgang til vand og en passende mængde foder.

Dyrlægen anbefaler

Jon Vedding er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, og han har nogle råd til den kolde tid. Han mener, at risikoen for kolik stiger, hvis de daglige rutiner bliver ændret, og hvis hesten bliver redet markant mindre end normalt.

“Mørke, korte dage kan medføre, at rytterne ikke rider i samme omfang. En kort pause i vintersæsonen gør ofte noget godt for hesten, men det skal gøres med omtanke,” siger Jon Vedding i pressemeddelelsen.

En anden fælde er, at hesten ikke får nok vand, når den står på marken, og det bliver frostvejr. Vandet i vandkopperne kan fryse til, og så får hesten ikke nok at drikke. En plastikspand kan derfor være et bedre alternativ. En stillestående hest, som ikke drikker nok vand, rammes nemmere af forstoppelse og kolik.

”Det er især vigtigt at gennemgå foderplanen, hvis man ikke træner hesten, som man plejer. Der skal kun et par dages hvile til, for at en hest, som får et højt energiniveau gennem sin foderplan, bliver ramt af nyreslag og andre muskelskader, hvis den begynder at arbejde som sædvanligt lige oven på en hvileperiode,” forklarer Jon Vedding, dyrlæge hos Agria.

Han anbefaler, at man halverer mængden af kraftfoder eller helt fjerner det. I en normal foderplan er det nok med et næringsrigt grovfoder, når hesten hviler.

Husk i juletiden

  • Mangel på vand på folden kan føre til forstoppelse og kolik. Undersøgelser har vist, at heste foretrækker lidt varmere vand om vinteren. Heste skal i forhold til dyreværnsloven have fri adgang til vand eller mulighed for at kunne drikke to gange fordelt ud på en hel dag. Hesten har grundlæggende behov for at drikke fem liter vand per 100 kilos kropsvægt per dag.
  • Stillestående heste som får en normal foderportion risikerer kolik og nyreslag. Halvér eller fjern kraftfoder, og spred gerne foderet ud over hele folden, så hesten rører sig mellem foderhækkene.
  • En for hurtig og voldsom start efter jul og nytår øger risikoen for skader. Derfor skal hesten gradvist vænnes tilbage til dens normale træningsform.