Svindlere bliver stadig mere kreative og frække, og nu er det ikke længere kun telefonen, der ringer. I Nordjylland har politiet set en bekymrende tendens, hvor kriminelle møder op fysisk på dørtærsklen – især hos ældre borgere. Forklædt som bankmedarbejdere lokker de kortoplysninger og værdigenstande ud af ofrene, og både bank og politi advarer nu mod denne form for kriminalitet. Det skriver DR.
Fra telefon til fysisk bedrag
Hvor svindel tidligere ofte foregik via telefonopkald eller e-mails, er der nu en ny bølge af fysisk kontakt, hvor svindlerne udnytter ældre menneskers tillid. Ifølge Jesper Andreassen, ansvarlig for svindelbekæmpelse i Spar Nord, er det en særligt ubehagelig form for kriminalitet, da gerningsmændene ikke kun narrer oplysninger, men også direkte stjæler værdigenstande som guldsmykker.
Nordjyllands Politi har alene i år registreret omkring 25 sager med fysisk svindel, men politikommissær Philip Larsen vurderer, at mørketallet er langt højere, da mange ældre ikke tør indrømme, at de er blevet snydt.
Samtale som forebyggelse
For at bekæmpe denne kriminalitet har både Spar Nord og Nordjyllands Politi lanceret oplysningskampagner, der skal få folk til at tale om problemet. Nordjyllands Politi har blandt andet udviklet plakater med råd om sikkerhed, som hænger på plejehjem og offentlige steder i Frederikshavn Kommune.
Formålet er at gøre de pårørende opmærksomme på, at de skal tage snakken med deres ældre familiemedlemmer. Ifølge Philip Larsen er det vigtigt at bryde tabuet og få en samtale i gang, så ingen føler sig flove over at være blevet snydt.
Banken advarer: Stol ikke på fremmede
Spar Nord har også iværksat en kampagne, der opfordrer deres kunder til at tage dialogen med deres forældre og bedsteforældre. Budskabet er klart: Udlevér aldrig kortoplysninger eller pinkoder til fremmede. Jesper Andreassen forklarer, at mange ældre bedre tager advarslerne til sig, når de kommer fra nære pårørende i stedet for medierne.
Spar Nord anbefaler desuden at sætte beløbsgrænser på kortene og begrænse synligheden af telefonnumre på nettet. Man kan også aftale en fast rutine, hvor de ældre ringer til en pårørende, hvis de er i tvivl om en situation.
Ring til politiet ved tvivl
Banker vil aldrig bede om personlige oplysninger eller kortoplysninger, understreger både Spar Nord og politiet. Hvis man bliver kontaktet af nogen, der påstår at komme fra banken, er anbefalingen at ringe til bankens hovednummer eller politiet for at få bekræftet identiteten.