Flere slags håndsprit kaldes tilbage øjeblikkeligt

Advarsler
Nu kaldes håndsprittene tilbage. Foto: Shutterstock
Miljøstyrelsen tilbagekalder flere hånddesinfektionsprodukter med aktivstoffet DDAC. Virksomhederne har ikke kunnet dokumentere, at stoffet virker overfor vira.

Mest læste i dag

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion fortæller i en pressemeddelelse, at man 13. maj i år har påbudt virksomheden Elite Trading A/S straks at tilbagekalde hånddesinfektionsproduktet ”Elite Hånddesinfektion” fra forhandlere og brugere.

Deruddover har inspektionen også påbudt virksomheden Socco A/S straks at tilbagekalde hånddesinfektionsproduktet ”Duren 2 hånddesinfektion” fra forhandlere og brugere. Det skete 18. maj. Samme dag fik Sæbefabrikken A/S ligeledes et påbud om straks at tilbagekald produktet ”Hånddesinfektion 2” fra forhandlere og brugere.

Intet bevis for, at det virker

”Alle virksomheder har solgt et hånddesinfektionsprodukt, hvis aktivstof bl.a. er baseret på DDAC (Didecyldimethylammonium chloride). Virksomhederne har ikke kunnet dokumentere, at DDAC er virksomt over for vira i deres hånddesinfektionsprodukter. Derved har virksomhederne fortaget vildledende markedsføring, jf. kemikaliereglerne”, siger Kim Holm Boesen, kontorchef, Miljøstyrelsen.

Det betyder, at virksomhederne skal udsende et tilbagekaldelsesbrev til evt. forhandlere og brugere, som har købt produkterne inden for det sidste år fra påbuds datoen, og efter udløbet af fristen for at efterkomme påbuddet (to hverdage), inden tre hverdage fremsende dokumentation til Kemikalieinspektionen, for at påbuddet er efterkommet.

Påbuddene er givet i henhold til kemikalielovens § 48, stk. 2, nr. 3.

 

Anbefalet til dig