Fødevarestyrelsen advarer mod populær snack til børn: Hold igen

17/01/2022

Julie Møller

Foto: Shutterstock.
Man skal tænke over, hvor mange man giver til familiens mindste medlemmer, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Mest læste i dag

Børn må gerne spise rosiner, og mange elsker dem som snack.

Det slår Fødevarestyrelsen fast i et opslag på Facebook.

Alligevel bør man tænke over, hvor mange rosiner man giver til familiens mindste medlemmer, lyder det fra styrelsen.

“Rosiner kan indeholde svampegiften ochratoksin A. Det kan derfor være sundhedsskadeligt, hvis dit barn får for mange rosiner,” skriver Fødevarestyrelsen og uddyber, at svampegiften ikke nedbrydes ved kogning eller anden tilberedning - og indholdet er uafhængigt af, om rosinerne er økologiske eller ej.

Forældrene må gerne give børnene rosiner, men anbefales altså at holde igen med mængderne. 

Små børn under 3 år bør ikke spise mere end ca. 50 gram rosiner om ugen, mens større børn kan spise flere rosiner, rådgiver Fødevarestyrelsen.

Påmindelse i vinterhalvåret 

Mangel på D-vitamin kan svække knogler og muskler. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage kalcium i tarmene. 

"Hvis man har mangel på D-vitamin kan det føre til nedsat optagelse af kalcium, som hos børn i værste fald kan resultere i engelsk syge, såkaldt rachitis. Hos voksne kan mangel på D-vitamin give bløde knogler - det man lægefagligt kalder for osteomalaci. D-vitamin-mangel øger også risikoen for knogleskørhed i alderdommen. Foruden effekter på menneskets skelet har D-vitamin også betydning for vores muskulatur, hvor mangeltilstande fører til nedsat muskelstyrke," sådan skrev Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse i 2020, da der kom nye anbefalinger til D-vitamin.

Nu er Fødevarestyrelsen igen ude med en påmindelse til danskerne, for mange danskere glemmer D-vitaminen.

"HUSK D-VITAMIN TIL HELE FAMILIEN I VINTERHALVÅRET," sådan lyder opråbet på Facebook.

"Knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin om foråret. Det kan svække muskler og knogler hos både børn og voksne. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at alle voksne og børn fra 4 år tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (oktober-april)," lyder det uddybende fra Fødevarestyrelsen i et opslag. 

Særlige anbefalinger

Fødevarestyrelsen slår også fast, at visse befolkningsgrupper bør være endnu mere opmærksomme på anbefalingerne. Det gælder blandt andet spæd- og småbørn, gravide pg ældre over 70 år. 

For disse befolkningsgrupper lyder anbefalingerne således: 

  • Spædbørn og småbørn spiser 10 µg D-vitamin dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år.
  • Personer over 70 år spiser 20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året.
  • Gravide spiser 10 µg D-vitamin dagligt hele året.
  • Børn og voksne med mørk hud spiser 10 µg D-vitamin dagligt hele året.

Du kan se hele opslaget herunder:

 

 

 

Anbefalet til dig