Fordærvet frugt, skadedyr og ingen håndvask: Fødevarestyrelsen lukker butik i tre måneder

03/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Nu må butikken holde lukket i tre måneder. Foto: Modelfoto fra Shutterstock
Fødevarestyrelsen lukker for første gang en butik for ikke at leve op til fødevareloven. Påbud, bøder og politianmeldelser har været uden effekt.

Mest læste i dag

Fødevarestyrelsen har for første gang brugt en regel i fødevareloven, der gør det muligt at lukke en butik i op til et halvt år med en såkaldt virksomhedskarantæne.

Reglen blev indført i 2018. Med den i hånden har Fødevarestyrelsen i dag lukket Ølby Bazar ved Køge i tre måneder.

Det fortæller Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag. 

Virksomheden har overtrådt regler af stor betydning for fødevaresikkerheden ved bl.a. salg af fordærvet frugt og grønt, salg af fødevarer med skadedyr, salg af kølevarer, der var opbevaret ved for høje temperaturer og salg af fødevarer uden dansk mærkning.

Desuden har medarbejdernes adgang til håndvask været utilstrækkelig.

Politianmeldt gentagende gange

Fødevarestyrelsen har de seneste år givet ejeren en række indskærpelser, påbud og bøder samt politianmeldt virksomheden flere gange, uden at ejeren varigt har rettet op.

"Vi står i en situation, hvor vi har udtømt vores muligheder for at få virksomheden til at rette op. Virksomheden har gentagne gange bragt fødevaresikkerheden og dermed forbrugeren i fare. En midlertidig lukning er en meget alvorlig sanktion, men vi ser ingen anden udvej," siger Jakob Munkhøj Nielsen, chef for FødevareKøbenhavn.

Fødevarestyrelsen kan lukke virksomheder, som det seneste år har fået anmærkninger på tre ud af fire kontroller, og derfor har en dårlig regelefterlevelse.

Virksomhedskarantæne er en midlertidig lukning, som kan vare op til seks måneder. Sanktionsmuligheden blev indført, fordi enkelte virksomheder ikke reagerede på Fødevarestyrelsens vejledning og eksisterende sanktionsmuligheder.

 

Anbefalet til dig