Forsikringsselskab advarer danskerne: Der er alvorlig brandfare forbundet med dette

Advarsler
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Den største brandrisiko er stadig..."

Lige nu læser andre også

De danske hjem indeholder mange brandfælder, som de færreste er opmærksomme på. Men faktisk kan flere brandskader undgås, lyder det fra skadechef i GF Forsikring, Martin Rundager.

"Mange husejere følger det gode råd med at se på deres hus med tyvens øjne, og derefter forebygger de indbrud på forskellige måder. Hvis husejerne med samme grundighed så på deres hus med ildens øjne, ville mange små og store brandskader helt kunne undgås", siger han.

Sådan skriver GF Forsikring i en pressemeddelelse fra 2023.

Tal fra Forsikring & Pension viser, at det samlede antal brandskader i Danmark i 2022 lå på 40.600, hvilket er et fald fra 41.700 i 2021 – og det er halvt så mange skader som i 2009. Men antallet af skader er stadig for højt.

Martin Rundager forklarer: 

"Det er positivt, at det går den rigtige vej, men vi ser stadig for mange brandskader, som både fører til materielle skader og i de værste tilfælde alvorlige personskader. Det allerbedste råd, vi kan komme med, er derfor, at man skal have sig minimum én røgalarm. I betragtning af hvor god sikring, man får ud af en røgalarm, så er de altså ikke særlig dyre, så det er bare at få dem købt," siger han.

Ifølge Beredskabsstyrelsen rykkede brandvæsenet i 2022 ud til 2829 brande i private hjem på landsplan.

Elektronik er en stor synder

Årsagerne til brand er mange – men særligt elektronik har vist sig at være tikkende bomber under brandsikkerheden. I takt med at vi omgiver os med mere og mere elektronik, stiger faren nemlig også for brand. Det siger Marcello Francati fra Dansk Brandteknisk Institut.

"Vores køkkener er blevet ret brandsikre – fx har de fleste induktionskomfurer. Men mange overser faren ved at have mange ledninger liggende til alle vores elektriske apparater. Forlængerledning og fordelerstik er ikke beregnet til at trække så meget strøm, som apparaterne bruger. Så i uheldige tilfælde, hvor det hele kører på en gang, kan der faktisk opstå overophedning og brand. Så et godt råd herfra er at sætte stikkene i enkeltvis – og så tage dem helt ud, når man ikke bruger dem," opfordrer han.

Hvor 20 procent af brandskaderne kan relateres til el, står bl.a. stearinlys, madlavning og rygning for de resterende 80 procent. Og rygning er faktisk stadig den helt store synder.

"Den største brandrisiko er stadig uforsigtighed med rygning. Det kan være en cigaret, der ikke er ordentligt slukket, eller måske er den tabt i skraldespanden – eller endelig ser vi tilfælde med, at rygning i sengen har startet en brand," siger Marcello Francati.

Anbefalet til dig