Haveejere advares: Helt ny plage i Danmark

19/1/21 14:02

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu er der endnu en plage, haveejerne bør holde øje med.

Bladlusen Aphis spiraecola er et invasivt skadedyr, som nu for første gang er opdaget i Danmark af forskere fra Københavns Universitet. Udbredelsen af bladlusen er endnu ukendt, men den kan blive et besværligt skadedyr for de danske æbleavlere i fremtiden, fortæller universitetet i en pressemeddelelse. 

I et samarbejde med bl.a. Universitet i Budapest, har forskere fra Københavns Universitet analyseret og sammenlignet en række prøver af grønne bladlus fra æbler i hele verden og opdaget, at et nyt æblespisende skadedyr nu er at finde i Danmark.

Bladlusen Aphis spiraecola stammer formentlig fra fjernøsten og er efterhånden blevet et udbredt skadedyr i troperne og tempererede egne i hele verden. Den er især problematisk i citrus og æbler, men kan angribe mange plantearter. Den har været i USA de sidste 100 år og blev fundet i middelhavslandene omkring 1939, men den er ikke før registreret i Norden.

"Den er et alvorligt skadedyr, som mest er kendt i lande med et lidt varmere klima end Danmarks. Den blev fundet i Tyskland i år 2000, få år efter i de baltiske lande og nu altså også i Danmark, så det er helt klart noget, vi skal holde øje med, for den kunne også blive problematisk for de danske æbleavlere," siger lektor Lene Sigsgaard fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, der de sidste 20 år har forsket i naturlige fjender og skadedyrsregulering i blandt andet æbler.

Suger næring og skider på planten

Bladlus har stikkende-sugende munddele som de bruger til at suge næring fra planterne. Samtidig har bladlusens afføring, den såkaldte honningdug, der ses som klistrede områder på blade og frugter, en uheldig effekt på planten. Skimmelsvampen, sodskimmel, vokser nemlig i honningduggen og nedsætter bladenes fotosyntese.

"Bladlus rammer planten på flere måder ved bl.a. at suge næring ud af planten, som den skulle bruge på nye skud og frugter. Det stresser planten og kan nedsætte udbyttet både i det indeværende og også følgende år," forklarer Lene Sigsgaard.

I Danmark er det den røde æblebladlus, der er æbleplantagernes fjende nummer et, men den grønne æblebladlus kan også give problemer. Fremtiden må vise hvilken betydning den nye bladlus vil få.

En spreder af virus

Aphis spiraecola er en spreder af virus på citrus og kan også sprede blomme-poxvirus, også kaldet Sharka-virus, som p.t. heldigvis ikke findes i Danmark.

Om fundet af bladlusen i Danmark er et enkeltstående tilfælde, eller arten har slået sig mere permanent ned i Danmark på grund af et mildere klima, ved forskerne ikke endnu. Det skal undersøges nærmere.

De naturlige fjender, som i mange tilfælde kan holder bladlusbestanden nede, så skaderne ikke bliver alvorlige, kan også bidrage til at regulere den nye bladlusart. Med mere biodiversitet i -og omkring frugtplantager og marker, som ved plantning af blomstrende hegn og blomsterstriber kan naturlige fjender som mariehøns, guldøjer, edderkopper, rovtæger og snyltehvepse understøttes så anden bekæmpelse kan reduceres.