Højsæsonen er over os: I denne situation må du ikke bremse

Foto: Shutterstock

Netop nu skal du passe ekstra godt på - og der er faktisk visse situationer, hvor du ikke bør bremse.

Hvordan optræder man mest sikkert, hvis uheldet er ude, og et dyr løber ud foran bilen?

“Det har vi forsøgt at finde ud af, og svaret er forholdsvis enkelt, selvom det også kræver en vis kynisme," siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i OK, i en pressemeddelelse. 

Læs også

Glædelig nyhed til danskerne: Sker den 8. november

Det er størrelsen, det kommer an på, når det handler om biler og dyr i trafikken, lyder det fra Forsikringsoplysningen. Tommelfingerreglen er, at du kan forsøge at undgå påkørsel af dyr på størrelse med en hund og opefter, mens mindre dyr altså bør køres over, hvis der ikke er andre muligheder.

Du kan risikere en del af skylden 

”Man kører ikke dyr ned, hvis det kan undgås, men bremser man op for at undgå en påkørsel at et mindre dyr med risiko for, at en bagvedkørende kører op i en, vil man typisk få en del eller hele skylden, mens man ved at bremse op for et større dyr i samme situation ikke vil blive pålagt skyld. Skyldspørgsmål bliver vurderet ud fra gængs praksis, men i den sidste ende bliver der tale om en individuel vurdering,” siger konsulent Ole Vidstrup, Forsikringsoplysningen, og påpeger, at bilens kaskoforsikring altid betaler skaderne på den skadede bil efter påkørsel af et dyr, uanset hvad det har været for et dyr.

Foto: Shutterstock 

Selvom det kan virke kynisk, at mindre dyr må lade livet, mens større dyr har bedre muligheder i trafikken, så hænger det sammen med, at hensynet til risikoen for større ulykker vejer tungest, ligesom man også skal tage vejtypen i betragtning. Der er med andre ord stor forskel på omfanget ved påkørsler i bymæssig bebyggelse og på motorveje, ligesom hensynet til især de bagvedliggende trafikanter spiller ind.

Gode råd: Sådan undgår du påkørsel af vildt

  • Sænk hastigheden og vær særligt opmærksom: 

  • I områder med tæt beplantning eller skov, læhegn eller åer på tværs af vejen.

  • Ved starten og slutningen af hegn langs vejen

  • Om morgenen, når solen står op, og om aftenen, når den går ned

  • Husk: Mange dyr kommer i flok, og ser du et dyr, er der sandsynligvis andre tæt ved vejen

Læs også

Tv-kendis med i Luksusfælden: Har ikke råd til julegaver - men bruger 23.000 kroner på pizza