Især farligt for børn: "Kan give livslange skader"

22/06/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Nu sender Rigshospitalet en advarsel til danskere i hele landet

Mest læste i dag

Børn med alvorlige brandsår ses jævnligt i Rigshospitalets TraumeCenter. Årsagen er ofte forældres brug af brandfarlige væsker til bål eller grill. Det advarer Rigshospitalet om tirsdag i en pressemeddelelse. Timingen i advarslen skyldes, at Sankthans venter lige om hjørnet.

"Skt. Hans aften nærmer sig. For de fleste en dejlig traditionsrig aften, hvor man mødes om bålet og fejrer midsommeren. Men for overlæge Rikke Holmgaard fra Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling kan udsigten til en national bålaften give bekymringer," skriver Rigshospitalet.    Det er nemlig Rikke Holmgaard og hendes kolleger, der bliver kaldt til TraumeCentret, når patienter kommer ind med alvorlige brandskader:    "Problemet er ofte de brandbare væsker, som bliver hældt på en grill eller et bål, der skal brænde en heks eller haveaffald af. Som regel er det en voksen, der kaster væsken, men de værste skader opstår, hvis der er børn tæt på. Børn er ikke så høje, så de er tættere på ilden og bliver typisk forbrændt på ansigtet og overkroppen ved grillskader og på fødder og ben, når der er tale om bål," fortæller Rikke Holmgaard. 

Dampene brænder

Uheldene skyldes ofte at voksne glemmer at dampe fra brandbare væsker som benzin er lige så brandbare som selve væsken.    "Når man hælder fra en flaske, står man reelt i en sky af damp, og indimellem bliver varmen så høj, at der sker en eksplosion. Og det er desværre tit børnene, der bliver ramt, siger klinisk sygeplejespecialist Margrethe Lomholt Sørensen i TraumeCentret, som sammen med sygeplejerskerne i TraumeCentret er med til at modtage mange af de børn, der kommer ind."

Ofte mere alvorlige hos børn

  Både børn og voksne kan få alvorlige forbrændinger, hvis de bliver ramt af ilden, men brandskader er ofte mere alvorlige hos børn end hos voksne, forklarer Rikke Holmgaard:    "Børn har tyndere hud, og mindre at stå i mod med ved en alvorlig brandskade. Man risikerer også at de på grund af deres størrelse bliver forbrændt på et procentvis større område af kroppen end voksne," siger Rikke Holmgaard.   Den akutte indsats for patienter med alvorlige brandsår tager typisk mellem en og fire timer på den særlige brandsårsstue i Rigshospitalets TraumeCenter. Den er indrettet, så patienten både kan overskylles med vand og varmes op for at undgå nedkøling. Men selvom behandlingen går godt, kan konsekvenserne følge patienterne resten af livet – særligt hvis patienten er et barn.    "Børn har tendens til at få mere synlige ar, så skaderne er mere tydelige end hos voksne. De har brug for operationer hele barndommen igennem så huden kan følge med, når de vokser. Arvæv vokser ikke, så for eksempel hænder eller fødder kan vokse mindre end de ellers ville have gjort, hvis vi ikke opererer. Især hvis der er få områder med normal hud tilbage, kan det være svært med de mange operationer," forklarer Rikke Holmgaard.    I alt er der hvert år cirka 11.500 brandskader som fører til besøg på et sygehus. Cirka 350 patienter kommer så alvorligt til skade at de bliver indlagt – heraf indlægges cirka 250 om året på Rigshospitalet.

Hold børn på afstand 

Rikke Holmgaard håber, at det bliver en stille Skt. Hans og en stille sommer på brandsårsafsnittet, og hendes råd er klart:    "Hold børnene på afstand af grill og bål, især når de skal tændes. Slip ikke børnene af syne, når der er bål og brug altid tændblokke eller tændvæske, som er beregnet til optænding. Det giver slet ikke så alvorlige skader som vi ser med benzin, bioetanol og sprit," opfordrer hun.

Gode råd til at undgå brandskader: 

  • Hold børnene væk, når der skal tændes bål og grill
  • Tænd altid grill og bål med hjælp fra tændblokke eller tændvæsker
  • Brug aldrig benzin, sprit eller bioetanol til optænding eller til at få ekstra gang i ilden
  • Hold altid godt øje med børnene, hvis der er bål eller grill

Hvis skaden er sket: 

  • Sluk ilden og ring 112 eller 118
  • Brus den tilskadekomne over med koldt vand – gerne i en bruser – i op til 20-30 minutter indtil hjælpen når frem. Det kolde vand trækker varmen ud af det forbrændte område og virker smertelindrende. 
 

Anbefalet til dig