Kighoste-epidemi: 869 nye tilfælde bare i januar, er du i farezonen?

11/02/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
I efteråret 2019 advarede Statens Serum Institut om, at Danmark var ramt af en Kighoste-epidemi. Nu viser nye tal fra januar, at sygdomme breder sig.

Mest læste i dag

Kighoste er generelt en sygdom som oftest rammer børn, men et voksende antal danske voksne bliver ramt. Siden efteråret 2019 har der været tale om en kighoste-epidemi, og antallet af smittede stiger stadig. Det oplyser Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Største antal smittede siden 1980

I januar blev 869 nye patienter dagnsticeret med kighsote. Et så højt antal smittede på kun en måned er, ifølge Statens Serum Institut ikke set siden starten af 1980'erne.

Anita Pedersen Christoffersen fra Hjortshøj, som er i nærheden af Aarhus, er en af de smittede. Til DR fortæller hun om sit møde med akutafdelingens isolationsafsnit: 

"Det var sindssygt! De kom ind i rumdragter med masker og handsker. Og der blev snakket om alt muligt. Også lidt om kighoste. Der blev jeg helt paf, for jeg er jo ikke et lille barn. Jeg troede ikke, at jeg kunne få kighoste som voksen."

Rammer det ikke kun børn? 

Anita er dog ikke alene om at tro, at kighoste kun rammer børn. Det er korrekt at det oftest er børn og unge som bliver smittede men et stigende antal voksne er blevet ramt i løbet af de sidste måneder. Det fortæller Lars Østergaard, der er ledende overlæge ved infektionsafdelingen ved Aarhus Universitetshospital. I øjeblikket oplever infektionsafdelingen, at de motager mange henvendelser fra praktiserende læger, der netop omhandler kighoste.

"Vi tager os på vores afdeling af voksne, og de henvendelser, vi får, handler om voksne, der har fået påvist en kighoste-infektion," siger han og tilføjer: "Antallet af påviste tilfælde i januar er det højeste for en enkelt måned i den nuværende epidemi. Over 800 påviste tilfælde har vi ikke set før. Så det er en epidemi, der fortsætter med uformindsket styrke,"

Vaccinen virker kun fem til ti år

Det at flere voksne bliver ramt af kighosten, skyldes ifølge Peter Henrik Andersen, at mange voksne simpelthen ikke ved, at vaccinen ikke virker hele livet.

"Effekten aftager allerede efter fem til ti år, så man kan ikke regne med at være dækket, hvis man er vaccineret i barndommen. Og det er jo vigtig viden at have: at voksne også kan få kighoste," siger Peter Henrik Andersen.

Potentielt dødelig

Før vaccinationerne blev indført, døde cirka ti børn hvert år af kighoste. Sundhedsministeriet anbefaler derfor alle frældre at vaccinere deres spædbørn, som kan vise sig at være livsfarlig for nul- til toårige. 

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har besluttet at forlænge det midlertidige tilbud om gratis vaccination mod kighoste til gravide i tredje trimester frem til den 30. april 2020.

Anbefalet til dig