Kommer med klar opfordring til danskerne: Det er nu

15/11/21 06:00

Julie Møller

De første morgener med frostgrader kommer år efter år bag på bilisterne. Hvis man vil undgå at skøjte rundt med sommerdæk på glatte veje eller blive sat ud af spillet af et fladt batteri er det nu, bilen skal have en kærlig omgang for at blive klar til vinteren. Foto: Shutterstock.
Det skal gøres, inden vintersæsoner sætter i gang.

En grundig vinterklargøring af bilen er en god investering i bedre trafiksikkerhed.

Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse fra SOS Dansk Autohjælp.

De første morgener med frostgrader kommer år efter år bag på mange bilister. Hvis man vil undgå at skøjte rundt med sommerdæk på glatte veje eller blive sat ud af spillet af et fladt batteri er det nu, bilen skal have en kærlig omgang for at blive klar til vinteren.

“Det er umuligt at forudsige, hvornår der kommer frost og sne, og rent sikkerhedsmæssigt er det vigtigt at få skiftet til vinterdæk,” siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Få styr på batteri og kølervæske

En bil, der ikke kan starte på en kold vintermorgen, er en klassiker. Batteriets kapacitet falder nemlig i takt med temperaturen. Samtidig forbruges der mere strøm om vinteren til lys, sædevarme, vinduesviskere osv.

“Et batteri kan miste op til 50 pct. af dets ydeevne i hård frost, og hvis du kører rundt med et batteri, som i forvejen er slidt, kan du få problemer med at starte bilen på de kolde dage,” siger Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.

En bil, der ikke kan starte på en kold vintermorgen, er en klassiker. Foto: SOS Dansk Autohjælp.

En bil, der ikke kan starte på en kold vintermorgen, er en klassiker. Foto: SOS Dansk Autohjælp.

Derfor lyder rådet, at man får sit værksted til at tjekke batteriets stand. Ved samme lejlighed kan man få værkstedet til at kontrollere, om bilens kølervæske er frostsikret.

Tjek lygterne

Slukkede baglygter og defekte lygter er fatalt for trafiksikkerheden i det mørke halvår, så du bør jævnligt tjekke, om alle lygter virker. En grundig vask af alle lygter, spejle og ruder er også en god ide.

I det hele taget er en omgang rengøring af bilen oplagt inden vintersæsonen. Det er med til at minimere fugt i kabinen.

Tjekliste til en vinterklar bil:

  • Monter hjul med vinterdæk

  • Få kontrolleret batteri og kølervæske

  • Tjek lygter og skift evt. pærer

  • Fyld frostsikker sprinklervæske på

  • Tjek vinduesviskernes tilstand

  • Rengør og smør gummilister med plejemiddel

  • Støvsug og vask bilen

Kilde: SOS Dansk Autohjælp.