LIGE NU: Dårlig corona-nyhed til danskerne

08/01/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
I øjeblikket vaccineres der på livet løs og smittetallene er lavet. Det må dog ikke lokke os ind i en falsk tryghed, lyder det fra sundheds- og ældreministeren.

Mest læste i dag

"Der er to gode nyheder og en dårlig."    Sådan starter sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) et opslag på Facebook. Her giver ministeren en status på, hvordan det går med den aktuelle corona-situation. 
Den første gode nyhed drejer sig om vacciner. Siden starten 27. december er Danmark et af de bedste i EU til at få langet stikkene over disken.    "Danmark ligger i spidsen blandt alle EU-lande, når det handler om at få de leverede vacciner taget i brug. I dag får vi rundet en milepæl, som jeg har set frem til: Om nogle timer har vi nået, at samtlige beboere på vores plejehjem er blevet tilbudt vaccinen," skriver Magnus Heunicke, inden han tilføjer:   "Et vigtigt skridt fremad for at beskytte vores mest udsatte. Vi kan se, at vi har en rekordhøj deltagelsesprocent, tak til de ældre og medarbejderne for at gå foran og vise os alle vejen ud af pandemien:"   Derudover ser regeringen nu effekten af de skærpede restriktioner, der er blevet indført i løbet af det sidste stykke tid. Det har været med til at tøjle epidemien for nu.    "Tiltagene virker, og vi kan se, at vi har tøjlet smittekurverne. Derfor er det helt afgørende, at vi alle holder fast nu. Meget vigtigt: Ingen må tolke at smitten går ned som et signal om, at vi skal slippe grebet og bløde op på vores efterlevelse af restriktioner og anbefalinger. Vi må og skal længere ned i smittetal og antal indlagte," udtaler sundheds- og ældreministeren på dagen, hvor der igen gælder et 2 meters afstandskrav, når man bevæger sig i det offentlige rum. 

Den dårlige nyhed

Der er dog også malurt i bægeret. Udover de to gode nyheder, så har sundheds- og ældreminister Magnus Heuncike også en dårlig nyhed på ugens sidste hverdag.    "Vores sekventeringer viser, at den britiske muterede virus stadig er i vores samfund. Og selv om de generelle smittetal begynder at gå ned, gælder det ikke for den engelske variant," skriver ministeren.    "Den fortsætter med at brede sig neden under i vores daglige smittetal. Den er nemlig som bekendt mere smitsom end de varianter, vi har haft hidtil. Derfor vil den på et tidspunkt i løbet af februar blive den dominerende virus i den danske epidemi, og vores opgave er kort og godt, at den skal have så lidt kraft som muligt i sig, når den tager over."   Ministeren understreger, at det netop er derfor, at borgerne skal holde ved og overholde de restriktionerne, anbefalinger og retningslinjer, som sundhedsmyndighederne står bag.    "Derfor har vi nu i de her hårde januaruger et vindue til at få de smittetal banket ned."

Anbefalet til dig