Mange begår almindelig fejl: Nu advarer brandmand

Foto: Shutterstock

Håndsprit er blevet en fast del af vores hverdag - men der er visse situationer, hvor du bør være ekstra varsom med den.

Da corona-pandemien indtog verden, kom der pludselig helt nye vaner og rutiner ind i vores hverdag. Blandt andet er det pludselig blevet en del af hverdagen, at vi rengører vores hænder med håndsprit, når vi ikke lige kan komme til at vaske hænderne grundigt med vand og sæbe. 

Generelt er god håndhygiejne vigtigt for at undgå at sprede coronavirus. 

Det betyder også, at de fleste rækker ud efter håndspritten, helt uden at tænke over det. Der er dog visse situationer, hvor vi faktisk bør tænke os om en ekstra gang, inden vi begynder at spritte vores hænder. Sådan lyder advarslen fra brandmand Jan Olsson i svensk radio

Læs også

Derfor er det sundt: Det sker der i kroppen når du går

Han fortæller nemlig nu, om en helt almindelig fejl som mange begår - og som potentielt kan blive rigtig farligt eller endda livsfarlig.

Du bør nemlig være særdeles varsom hvis du bruger sprit i nærheden af grillen, eller i din bil. I bilen kan håndspritten eller dampene derfra nemlig komme i kontakt med statisk elektricitet - og det kan gå grueligt galt. 

Mange er slet ikke opmærksomme på faren

"Håndsprit skal betragtes som et meget brandfarligt produkt. Det er en alkohol, der er op til 70 procent i styrke. Man skal derfor være meget forsigtigt med, hvordan man håndterer den, hvis den er tæt på ild eller kommer i kontakt med statisk elektricitet," lyder det. 

Du bør aldrig spritte hænder i bilen, lyder advarslen fra brandmanden. Foto: Shutterstock 

Især de farlige risici der er ved at spritte hænderne i bilen, er ikke noget som mange er opmærksomme på, derfor advarer han nu.

"Du sikre dig, at dine hænder er tørre, inden du går ind i bilen. Du skal ikke sidde og spritte dine hænder inde i selve bilen," forklarer han og tilføjer, at det også er vigtigt at have en ordentlig lukning på sin håndsprit - det betyder altså, at det bør være en prop og ikke en pumpe der sidder på. 

"Mange mennesker har pumpeflasker. Hvis du får en højere varme omkring produktet lægges der pres på - og så er det ikke sikkert, at denne pumpe holder tæt og så kommer der spritpartikler ud i luften. Ikke bare selve spritten, men også det der fordamper kan være farligt," fortæller Jan Olsson.

Læs også

Vidste du det? Sådan må du aldrig opbevare hakket oksekød

 

 

 

 

 

 

 

Læs også