For mange begår den samme fejl: Nu advares der

19/10/20 09:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Det sker oftere end man tror, så nu advares der.

Tre ud af fire bilister har oplevet, at andre bilister ikke havde tændt baglygterne, mens det var mørkt eller der var nedsat sigtbarhed.

Vi er på vej ind i et halvår med flere mørke timer i døgnet samt et vejr, der ofte er regnfuldt og måske også tåget. Det får nu Transport- og Boligministeriet, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik til at sætte gang i en kampagne, der skal minde alle bilister om at få tændt bilens lys, hvis de kører i mørke, regnvejr eller diset og tåget vejr.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. 

Læs også: LIGE NU: 16-årig ramt af skud fra politiet


Så mange oplever biler uden tændte baglygter

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik viser, at alt for mange bilister glemmer det.

I marts spurgte Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik 1.757 bilister, om de inden for de seneste tre måneder har oplevet biler med slukkede baglygter, når det var mørkt eller sigtbarheden var nedsat. Det siger 74 % af bilisterne ja til. Heraf siger 17 %, at der opstod en kritisk situation, hvor de fx måtte bremse eller kom ud i rabatten, fordi en anden bil ikke havde lys i baglygterne.

"Det skaber mange farlige og ubehagelige situationer på vejene, når vi møder bilister, der har glemt at tænde baglygterne på bilen. Det er ikke alle biler, der er indrettet, så baglygterne tænder automatisk, men det er lovpligtigt at have lys både foran og bag på bilen, når sigtbarheden er dårlig. Derfor denne særlige appel til føreren om selv at sørge for at have tændt baglygterne. Det vil gøre det mere sikkert for os alle at rulle på vejene i de mørke måneder, siger Benny Engelbrecht, transportminister, i pressemeddelelsen. 

Kampagnen ”Husk baglygterne” minder bilisterne om, hvornår de skal tænde lyset, og hvordan de kan være sikre på, at der er korrekt lys foran og bagpå bilen.

"Det er vigtigt, at den enkelte bilist kender sin bil og ved, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset," udtaler Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Læs også: Fantastisk nyhed: Nu har du en god grund til at springe...

Husk disse gode råd

Det er dog ikke kun bilisterne, der skal huske at tænde lyset. Det samme gælder cyklisterne, som kan være svære at se for andre trafikanter, hvis cyklisterne ikke har lys på cyklen, når det er mørkt.

36 % af bilisterne siger, at de inden for de seneste tre måneder meget ofte eller ofte har oplevet, at der var cyklister i trafikken, som var svære at se på grund af manglende eller utilstrækkeligt lys på cyklen.

"Det er vigtigt, at både biler og cyklister har lys på. Det er den enkeltes ansvar at tjekke sine lygter, så man ikke risikerer at blive overset af andre og ende i en ulykke, der kan få alvorlige konsekvenser," siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Gode råd om lys på bilen

  • Der skal være lys foran på bilen hele døgnet.
  • Baglygterne skal være tændt fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, f.eks. når det regner, sner eller er tåget.
  • Hvis du er i tvivl om, hvorvidt baglygterne tænder automatisk, kan du starte bilen og derefter gå ud og kigge på baglygterne. Er de ikke tændt, og er det lygtetændingstid, skal du manuelt tænde nærlyset på bilen. Så er der lys både foran og bag på bilen.

Gode råd om lys på cyklen:

  • Du skal have lys på cyklen fra solnedgang til solopgang samt om dagen, når der er nedsat sigtbarhed, f.eks. når det regner, sner eller er tåget.
  • Cykellygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og også være synlige fra siden.
  • Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Baglygten rødt. Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke – med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant.
  • Tjek jævnligt lygterne og skift batteriet, når lyset begynder at blive svagt.

Læs også: Kører betjent ned under flugt fra politiet