For mange dyreejere glemmer det: Nu advares der

16/02/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
For mange glemmer det eller får det ikke passet, lyder det nu.

Mest læste i dag

Kattens tænder er en meget vigtig del af dens sundhed og velfærd.

Dårlige tænder kan føre til smerter, dårlig livskvalitet, nedsat ædelyst og andre ubehagelige lidelser. Desværre kommer mange katte ind til et af Dyrenes Beskyttelses Internat med dårlige tænder og det har konsekvenser for deres fremtidig liv.

"Vi ser tandproblemer som en meget vigtig faktor for om en kat kan få et godt liv og videreformidles. Desværre får vi en del katte ind som har så dårlige tænder, at vi ikke kan give dem et godt liv og dem må vi desværre aflive," fortæller Rikke Just, Dyrlæge og souschef på Roskilde Internat.

Det fortæller Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

Er vigtigt

Pleje af kattens tænder og regelmæssige eftersyn kan medvirke til at undgå problemer med tandsygdomme. Ved at give sin kat regelmæssige tandeftersyn er det muligt at opdage begyndende tandlidelser i tide og det kan spare katten for mange ubehagelige situationer.

"Nogle katte udvikler belægninger på tænderne, hvilket kan give tandsten. Dette kan igen føre til f.eks. tandkødsbetændelse og paradentose. Paradentose er en svær betændelsestilstand i tandkødet. Der er også nogle katte som udvikler resorptioner, hvilket er en nedbrydning af tænderne. Det ses fra 4-5-årsalderen hos over halvdelen af kattene, så der er virkelig mange måder hvorpå en kats tænder kan give den dårlig livskvalitet," forklarer Anders Højgaard Tølbøll, Dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

Hvis der er opstået resorptioner hos en kat, vil det ofte være et problem der fortsætter. Det kan ikke kureres eller bremses, men det er muligt at fjerne de angrebne tænder. Dette er baggrunden for at jævnlige undersøgelser kan være en god ide – specielt hvis katten har fået konstateret problemer med resorptioner.

"Man kan opdage, at der er tandproblemer, hvis katten mister lysten til at spise eller hvis den har adfærdsændringer. Man kan også opleve at katten får dårlig ånde eller savler," forklarer Ander Højgaard Tølbøll.

Hvordan plejes kattens tænder?

Der er mulighed for at børste tænder på en kat, men det er vigtigt at det øves fra den er killing, så det bliver en positiv oplevelse. Desuden skal man tjekke regelmæssigt, om katten har rødt og betændt tandkød, tandsten (gulligbrune belægninger), knækkede/beskadigede tænder, misfarvede blålige tænder, sår eller lignende.

Der findes også foder der forebygger tandproblemer, samt forskellige tyggesnacks der har en positiv effekt. Sørg desuden for, at din kat får undersøgt munden af en dyrlæge minimum én gang årligt.