Mange gør det - Men det kan være farligt for helbredet

Foto: Shutterstock

Nu får borgerne både en opfordring og en advarsel

Toldstyrelsen tilbageholdte sidste år knap en halv million ulovlige piller og knap 100 kilo medicin opgjort efter vægt. Køb i stedet medicin hos en godkendt forhandler, lyder opfordringen fra styrelsen. 

Opfordringen falder i en ny pressemeddelelse med netop Toldstyrelsen som afsender. Her advarer styrelsen desuden om, at den ulovlige medicin kan udgøre en helbredsrisiko. 

"Mængden af ulovlig medicin, som tolderne finder, ligger højt. I 2020 har Toldstyrelsen tilbageholdt knap 500.000 ulovlige piller eller kapsler og knap 100 kilo medicin opgjort efter vægt. Det viser en ny opgørelse, som styrelsen har udarbejdet. De tilbageholdte lægemidler er især fundet i postpakker sendt til private. Toldstyrelsen har bl.a. tilbageholdt receptpligtige potensmidler, smertestillende medicin og receptpligtig antibiotika."

Læs også

Nu kan vi vinke farvel til mundbind

Kan være farligt

En kontroldirektør fra Toldstyrelsen siger om kontrollen:

"Køber man ulovlig medicin som privatperson, har det ikke kun en økonomisk konsekvens i forhold til told, moms og afgifter, men medicinen kan også udgøre en decideret sundhedsrisiko. Derfor opfordrer vi til, at man følger sundhedsmyndighedernes anvisninger om at købe medicin hos godkendte forhandlere og i samråd med egen læge," advarer kontroldirektør Michael Lund. 

Kigger man ned i tallene, har der været flere store tilbageholdelser. I juni blev to pakker tilbageholdt med i alt godt 27.000 alprazolam-piller (benzodiazepin), og i august fandt tolderne knap 7.000 tramadol-piller i to pakker afsendt fra Storbritannien. I september blev to indrejsende i Billund Lufthavn stoppet med i alt 14.000 tramadol-piller, et opioid som tolderne har set særligt meget af i 2020.

Som udgangspunkt er det kun lovligt at indføre medicin til personligt forbrug, og ved indrejse fra et land uden for EU er kravene mere restriktive. Toldstyrelsen tilbageholdt derfor pillerne, som nu er overdraget til Lægemiddelstyrelsen, oplyses det. 

Læs også

Lufter hund uden snor: Det skulle han aldrig have gjort

 

 

 

Læs også