For mange kommer til skade: Forældre anbefales forholdsregler

29/1/21 12:41

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Hvert år må familier ringe til vagtlægen eller en tur forbi skadestuen.

Der bliver formentlig travlt på kælkebakkerne her i den sidste weekend af januar, da DMI spår frostgrader og snevejr i store dele af landet. Der kan også blive travlt på landets skadestuer, hvis man ikke passer på.

På kælkebakken er det ikke ualmindeligt, at alt fra bobslæder, kælke, snowracers og tilmed plastikposer eller gamle madrasser kolliderer og ender med uheld og personskader.

”Vinterens udstyr kan være vanskeligt at kontrollere, da det er langt tid siden, det har været fremme, og kombinationen af sne og stejle bakker betyder ofte høj hastighed, hvor det er svært at bremse," siger Henrik Bundgaard, skadedirektør i Codan, i en pressemeddelelse. 

"Vi ved også, at det ikke kun er børn, der kommer til skade på kælkebakken. Forældre kan også komme galt afsted, når de kører afsted sammen med deres børn. Det handler om at gøre rutscheturen både sjov og sikker,” siger han.

Husk disse råd

Heldigvis kan skader på kælkebakken forebygges.

”Det handler blandt andet om at lære børn at være opmærksomme på forhindringer i skråningerne og forstå forholdet mellem hastighed og hældning. Derudover er det vigtigt, at man som voksen er et godt eksempel og spiller efter de samme regler som børnene. Og så er en hjelm, der kan skåne hovedet, altid en god idé,” siger Henrik Bundgaard.

Her er Codans fem råd til turen på kælkebakken:

  • Sørg for, at børnene har en CE-mærket hjelm, der også dækker panden og bagsiden af ​​hovedet.
  • En voksen bør altid være med på bakken.
  • Kontroller, at der ikke er forhindringer i skråningerne, som børn kan køre på, fx små bump,træer, sten osv.
  • Lær børn, at det altid er bedst gå op ad bakken og hold øje med modkørende kælk på turen op.
  • Kontroller, at hastigheden ikke er så høj, at turen ned ad bakken risikerer at ende på en trafikeret vej.