Nu advares der: Pas på hvis dette havner i din postkasse

19/8/20 08:59

Sarah Steenfeldt

Det er vigtigt at være opmærksom hvis der havner sådan en pakke i din postkasse. Foto: Shutterstock.com
Efter at flere borgere fra blandt andet flere lande i Europa og USA, har rapporteret om mystiske pakker i deres postkasse, advarer Landbrugsstyrelsen nu danskerne.

Det er som regel hyggeligt at modtage pakker med posten - dog lige med undtagelse af nogle enkelte pakker. Blandt andet de mystiske pakker som lige nu lander i folks postkasser flere steder i Europa og USA. 

Landbrugsstyrelsen advarer nu i en pressemeddelelse danskerne. Selvom risikoen for at du vil modtage sådan en pakke, så er det nemlig stadig vigtigt at være opmærksom. 

De mystiske pakker indeholder frø. Det lyder ufarligt - men faktisk kan det være ganske ødelæggende for den danske natur, vores skove og endda Danmarks fødevareeksport.

Enhedschef i Landsbrugsstyrelsen Kristine Riskær, har fortalt til Jyllandsposten, at der kan være bakterier og virus i frøene, hvilket betyder at meget kan blive ødelagt hvis de plantes. Så kan de nemlig gå i andre planter, hvor de kan resultere i store ødelæggelser.

Det er stadig uvist præcist hvor de mystiske pakker kommer fra.

I stedet for pakken vil du muligvis modtage høringsbrev

Skulle der blive sendt en pakke med frø til dig, er det dog ikke sikkert at den overhovedet vil nå frem til din adresse. Den vil muligvis blive konfiskeret af Landsbrugsstyrelsen inden, da pakker med frø, der kommer fra eksempelvis Kina eller andre lande uden for EU, bliver tilbageholdt hvis ikke de har et officielt plantesundhedscertifikat med sig. 

Derfor vil du i stedet for pakken med frø modtage et høringsbrev fra Landbrugsstyrelsen, hvis der skulle blive sendt pakker din vej.

Hvis frøene alligevel skulle slippe gennem nettet, må du altså ikke plante dem. Det er nemlig vigtigt, at de frø og planter, der bliver sået herhjemme, har det nødvendige plantesundhedscertifikat, oplyses det.

Det garanterer, at frøene eller planterne er af arter, der ikke er uønskede eller direkte forbudte at indføre i EU.

Hvis man planter frø, som ikke har et plantesundhedscertifikat, er der risiko for, at man bringer syge frø og planter ind i Danmark:

'For selvom en plante eller et frø kan se harmløst ud, kan der være skadelig virus og svampe og lignende, som ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje,' oplyser Landbrugsstyrelsen.

Hvis du modtager en pakke med mystiske frø, som du ikke har bestilt, så kan du på Landbrugsstyrelsens hjemmeside læse mere om, hvordan du skal forholde dig og anmelde det