Nu er det højtid: Sådan ødelægger du julen for tyvene

06/12/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Der er intet der kan ødelægge den gode julestemning, som at komme hjem til sin bolig, der har været udsat for indbrud.

Mest læste i dag

Vintermånederne er stadig højtid for indbrud i danskernes boliger. Og selvom antallet at anmeldelser har været faldende de seneste par år, er der ifølge ekspert stadig god grund til at sikre sig bedst muligt – især i juledagene.

Landets indbrudstyve er stadig ramt af corona. I hvert fald så tyder tal fra Rigspolitiet på, at den faldende tendens i antallet af indbrud fra private boliger fortsætter i år. Ifølge tal fra Rigspolitiet var der således godt 20.000 anmeldelser i årets første tre kvartaler mod over 24.000 i den tilsvarende periode sidste år.

Det oplyser TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse. 

”En stor del af forklaringen er formentlig den fortsatte coronapandemi, der betyder, at vi stadig tilbringer en større del af vores fritid derhjemme, hvilket jo naturligt nok gør arbejdsbetingelserne noget vanskeligere for de ubudne gæster,” vurderer Mads Risgaard, teknisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Sådan holder du ubudne gæster væk 

Han understreger dog samtidig, at der stadig er brug for at sikre sig bedst muligt mod indbrud – især i juletiden.

”Det er typisk i årets første og sidste kvartal, at indbruddene topper, når vi samles for at fejre jul og nytår, hvilket jo så betyder, at flere hjem står tomme,” siger han.

Især juleaften har tyvene travlt. Her er risikoen for indbrud langt over dobbelt så stor som på en almindelig dag.

”Den gode nyhed er så, at du faktisk med ganske enkle midler kan gøre meget for at holde tyvene på afstand – også uden at bruge tusindvis af kroner på dyre alarmsystemer. For det bedste bolværk mod indbrud er ganske almindelig sund fornuft,” siger Mads Risgaard, og uddyber:

”Men føler du dig udsat, er det også en god idé at tage en snak med en sikringsekspert, som kan hjælpe dig med at finde den optimale alarmløsning, så du eksempelvis ikke køber dig fattig i en alt for dyr og omfattende løsning.

Vidste du at…
Du kan få tilskud til installationen af en alarm gennem Håndværkerfradraget.

Sådan holder du de ubudne gæster på afstand i juledagene: 

 • Skriv ikke på de sociale medier, at du er på ferie, og indtal det heller ikke på din telefonsvarer.
 • Hvis du er bortrejst i flere dage, bør du aftale med naboerne, at de tømmer din postkasse, bruger skraldespanden og i det hele taget holder øje med dit hjem.
 • Udnyt naturlig overvågning fra naboer og folk, der går forbi på fortovet, ved at sørge for, at de kan kigge ind over hæk og hegn.
 • Lad opvasken stå.
 • Gem dine værdier, og lås haveredskaberne inde.
 • Hvis du afbryder ringeklokken, bliver tyven usikker på, om der er nogen hjemme.
 • Alle vinduer skal være solide og bør have et eller flere solide sikringsbeslag, der holder vinduet lukket.
 • Sørg for, at alle døre ligeledes er solide og har gode låse – ikke bare i hoveddøren. Yderdøre bør have to låse, hvor den ene kun kan åbnes med nøgle – også indefra.
 • Få installeret effektive sensorstyrede lamper udendørs, så tyven har svært ved at komme tæt på boligen eller at bevæge sig rundt uden at blive set.
 • Du kan også installere bevægelsesmeldere og anskaffe tænd/sluk-ure til de indendørs lamper. Udendørsbelysning kan ikke holde tyven væk, det er indendørsbelysning bedre til.
 • Anskaf en godkendt indbrudsalarm, der kan være med til at skræmme indbrudstyven væk. Overvej at tilslutte blitzlamper og sirener til indbrudsalarmen, så tyven bliver stresset og naboerne gjort opmærksomme på, at der er et indbrud i gang.

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne og Botrygt.dk

  

Anbefalet til dig