Opråb til nye hundeejere: Højtiden kan være farlig

30/03/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Påsken står for døren, men er det første år hvor man er hundeejer - så er der en ekstra god grund til at være opmærksom.

Mest læste i dag

Påsken er lige rundt om hjørnet, og markant flere danskere har tilføjet en firbenet ven til familien siden sidste påske på grund af corona-krisen. Derfor er den kommende påskeferie også for mange den første højtid, der indebærer påskeæg, påskepynt og måske en lille påskefrokost. Som ny hundeejer skal du være ekstra opmærksom på, at hunden ikke får fat i nogle af påskens lækkerier.

Hos Agria Dyreforsikring har man derfor lavet en guide til en sikker påske, for familiens firbenede medlem.

“En typisk skade er, at hunden tygger på noget upassende, der sidder fast i maven eller tarmene. Det kan være påskepynt, rester fra påskeæg - ja, næsten alt, hvad der er foran den,” siger Tine Antvorskov.

Et tip kan være at fjerne påskeæg og placere dekorationer uden for nysgerrige snuders rækkevidde. Selv fed og salt mad kan have alvorlige konsekvenser, hvis hunden får fat i det, for det kan føre til mave- og tarmproblemer. Og det er ikke de eneste farer, der er på påskebordet. Så selvom det kan være svært at modstå hundens eventuelle tiggeri ved bordet, så er det vigtigt, at den ikke får en hapser fra din tallerken.

Pas på rosiner og vindruer

“De fleste hundeejere ved, at chokolade ikke er godt for hunde, men det gælder også vindruer og rosiner, der kan forårsage akut nyresvigt,” siger Tine Antvorskov.

Små skåle med nødder, rosiner, chokolade og slik skal holdes væk fra snudehøjde. Hunde kan ikke nedbryde nødder med skaller såsom valnødder, macadamianødder og pistacienødder. Skallerne kan sætte sig fast i hundes mave- og tarmsystem, og selve kernen er meget giftig for dens mave. I værste fald betyder det, at hunden skal aflives.

Hvis en genstand sidder fast i tarmen eller i maven, og derfor ikke kommer ud på den sædvanlige måde, skal hunden akut til dyrlægen, der ofte må hjælpe ved at operere fremmedlegemet ud.

Stimulér hunden

“Det går normalt ikke lang tid efter, du har vendt ryggen til hunden, før den finder på narrestreger, og derfor skal den aktiveres. For at mindske risikoen for problemer med uhensigtsmæssige genstande havner i hundens tarme, anbefales det, at hundeejere er ekstra opmærksomme på at forebygge uheld ved at holde påsketing uden for hundens rækkevidde. Brug påskeferiens ekstra fridage på at aktivere og stimulere hunden med passende legetøj, motion og mental stimulering,” siger Tine Antvorskov.

Alvorlige symptomer

Hvis hunden savler, kaster op, har mavesmerter, drikker eller tisser mere eller mindre end den plejer, er det vigtigt, at du kontakter din dyrlæge. Andre tegn på, at hunden måske har slugt noget, den ikke skulle sluge, kan være, at den generelt virker utilpas, ryster, bliver ængstelig eller i alvorlige tilfælde får kramper.

Det seneste år har rekord mange danskere anskaffet sig en hundehvalp, det kan du læse mere om her: