Overlæge advarer: Flere børn indlagt efter "vinterhygge" ulykker

05/02/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Det kolde vejr og hjemsendelse hos mange familier indbyder til hygge - men det er ikke altid at det går som planlangt.

Mest læste i dag

Efter en stor stigning i en særlig slags ulykker, råber overlæge Rikke Holmgaard nu vagt i gevær. 

Sneen daler ned, der er koldt, børnene er hjemsendt - og det samme er mange forældre. Det indbyder til ekstra vinterhygge, men det går indimellem helt galt - og særligt i øjeblikket. Det skriver TV 2 Lorry.

Rikke Holmgaard er overlæge på Afdeling for Platikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rishospitalet i København. Hun fortæller nu, at der i den seneste tid har været en markant stigning i antallet af børn, der er kommet til skade med skoldninger. Hun mener, at blandingen af vinterkulde og hjemmeskole spiller ind. 

For mange er hyggge i den kolde tid, nemlig forbundet med en varm kop kakao eller te og det er ikke altid uden risiko, at drikke den slags - især ikke når man er barn.

Motorikken svigter

Der kan nemlig godt ske uheld, når små børns motorik svigter.

"Vi oplever lige nu en stigning i antallet af børn, der kommer til skade med varme ting i køkkenet. Det er ofte de mindre børn, som kommer til skade, og i øjeblikket er der en markant stigning af børn, der er blevet skoldet, "fortæller Rikke Holmgaard.

"Under nedlukningen i foråret havde vi ingen børn indlagt med skoldninger, men lige nu er både børn og voksne flere og mere hjemme end normalt. Samtidig er vejret blevet koldt, og det indbyder selvfølgelig til kagebagning og varm kakao, og det kan måske spille ind på udsvinget," tilføjer Rikke Holmsgaard.

De seneste fem år har børn under fem år stået for omkring 20 procent af alle indlæggelser på Rishospitalets brandsårsafdeling - her udgør næsten 90 procent skoldninger.

 

 

 

Rikke Holmgaard understreger dog, at forældre ikke bør lade være med, at tage deres børn med i køkkenet. Det kræver blot lidt ekstra opmærksomhed og omtanke. 

Hun understreger at det er vigtigt, at inddrage børnene på deres egne præmisser. Kan de eksempelvis ikke nå komfuret selv, så skal de ikke stå på en skammel og røre i gryderne. Når børn står på en skammel eller sidder på bordet, ved siden af en varm gryde eller elkedel, så stiger risikoen for, at de vælter og får en gryde eller andet varmt på sig.

Derfor bør man se på barnets alder og motorik - hvor en tre-årig eksempelvis sagtens kan hjælpe med at ælte dej og forme brød, mens en ti-årig sagtens kan hjælpe med at vende pandekager på en varm pande, under opsyn naturligvis.

 

 

Anbefalet til dig